Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στο Παρίσι ξανά με τους σοσιαλδημοκράτες για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Απ' τη σύναξη των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι

Andrea Bonetti

Απ' τη σύναξη των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι
Με τέσσερις προτάσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την αξίωση της αστικής τάξης για μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι.

Οι προτάσεις του αφορούσαν: α) Σε αύξηση του «πακέτου Γιούνκερ» ώστε περισσότερο «ζεστό» χρήμα να εισρεύσει στους επιχειρηματικούς ομίλους. β) Στο να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στις συγκεκριμένες περιοχές. γ) Στο να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία, δηλαδή χαλάρωση του σφιχτού δημοσιονομικού «κορσέ» της ΕΕ ώστε το αστικό κράτος να έχει μεγαλύτερο περιθώριο στήριξης του κεφαλαίου. δ) Στο συντονισμό της δράσης της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, παλιάς και νέας, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για λογαριασμό των αστικών τάξεων όπου αναφέρεται.

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του και της κυβέρνησής του, που σπεύδουν με μεγάλη προθυμία να ξεπλύνουν τη σοσιαλδημοκρατία απ' τις βαρύτατες ευθύνες της για τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που έπληξαν τους λαούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Επισήμως, αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών ήταν η διαμόρφωση μιας συνεκτικής πρότασης - συμβολής τους στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης. Ετσι, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο των προβληματισμών αφορά τη συνέχιση της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο βρίσκεται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας και στην εναρμόνιση της έναρξης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, με τη διαμόρφωση μιας πρότασης που ενώ θα υποτάσσεται στον κοινό τους στόχο για ενίσχυση του κεφαλαίου και των επενδύσεών του, ταυτόχρονα θα υπηρετεί το στόχο της λαϊκής χειραγώγησης σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Προσπάθεια Τσίπρα για αποτελεσματικό «ξέπλυμα»

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για ένα «νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων, και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Εισηγήθηκε στους ομοϊδεάτες του πλέον, για να γίνει πιστευτή η υποτιθέμενη φιλολαϊκή στροφή τους, να προχωρήσουν σε μια «πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας» με βασικό στοιχείο την παραδοχή ότι «η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη».

«Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ταυτιζόμενος πλήρως με τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία ανεπιτυχώς επιχειρεί να αποκόψει απ' τα αντιλαϊκά της έργα αφού αυτό δε γίνεται. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία του φόρουμ διαλόγου.

Επί της ουσίας των ζητημάτων που απασχολούν την αστική τάξη ανέφερε: «Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία. Πρέπει, συνεπώς, να ενισχύσουμε αυτά τα εργαλεία, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

Στο σημείο αυτό παρέθεσε τις προτάσεις που αναφέρονται πιο πάνω με έμφαση στην αύξηση των πόρων για το κεφάλαιο και αφού - όπως είπε - «δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας».

Σε λίγες μέρες στην Αθήνα

Τα ίδια πάνω - κάτω ζητήματα θα απασχολήσουν και τη σύνοδο των αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στις 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Προσκεκλημένοι του Αλ. Τσίπρα είναι οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας, Α. Κόστα, της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ, και οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες, σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Ραχόι, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όχι στη σοσιαλδημοκρατία, ότι «μπορούμε να περπατάμε ταυτόχρονα. Μπορούμε να προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ασκώντας αυστηρή κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που χρεοκόπησαν τη χώρα, και την ίδια ώρα να διευρύνουμε τα ερείσματά μας στην Ευρώπη και στον χώρο των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, επιδιώκοντας και οργανώνοντας συμπορεύσεις με συντηρητικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, γιατί είναι παράλογο να υπάρχει συμμαχία των χωρών του Βίσεγκραντ και ο ευρωπαϊκός Νότος να μην μπορεί να ορθώσει ανάστημα», ανέφερε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέα αριστερά» με τα παλιά αντιλαϊκά σοσιαλδημοκρατικά υλικά(2018-03-20 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο... «μαγιάς» στην επιχείρηση ξεπλύματος της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας(2016-09-27 00:00:00.0)
Με ατζέντα την ανάκαμψη του κεφαλαίου...(2016-09-11 00:00:00.0)
Στη μάχη της χειραγώγησης του λαού μπροστά στο νέο αντιλαϊκό πακέτο(2016-08-25 00:00:00.0)
Μια προσφυγή και η «ξένη σημαία»...(2014-10-17 00:00:00.0)
Προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου(2014-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ