Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανούσια «κόντρα»

Τα αστικά ΜΜΕ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων κυβέρνησης - τρόικας στο Παρίσι, ανέδειξαν ως τα βασικά σημεία «κόντρας» ανάμεσά τους την επιμονή της τρόικας στις ομαδικές απολύσεις, στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να εμποδίζονται τα συνδικάτα να αποφασίζουν για κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα για απεργία. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αντιστάθηκε... αλλά μόνο ως προς το χρόνο επιβολής τους! Τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν μέρος των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων προκειμένου το κεφάλαιο να περάσει γοργά στην ανάκαμψη και να συνεχίσει την κερδοφορία του. Επομένως, η νέα αντεργατική επίθεση είναι προ των πυλών!

Ιστορικά ψέματα...

Τόσα ιστορικά ψέματα για την υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων χρειάζονται και αντικομμουνισμό. Αυτό κάνει ο Ι. Κ. Πρετεντέρης, στα «Νέα», 8/9/2014. Γράφει: «Β' Ψυχρός Πόλεμος: Οπως το 1946, η Ρωσία επιδιώκει μια πολιτική ισχύος, πίεσης, ακόμη και απροκάλυπτης βίας για να οικοδομήσει μια ζώνη επιρροής έξω από τα σύνορά της. Τότε τη ρωσική ισχύ επέβαλε ο Στάλιν με την αίγλη του νικητή κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τα τανκς του κόκκινου στρατού που κατέλαβαν την Ανατολική Ευρώπη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που υπέστησαν την πεντηκονταετή σοβιετική κατοχή ανήκουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, συνεπώς η Ρωσία στερείται ακόμη και εκείνων των εξαναγκασμένων συνοδοιπόρων του "υπαρκτού σοσιαλισμού"».

... και το φάντασμα που τους στοιχειώνει

Δεν θα εστιάσουμε στο ανιστόρητο της σύγκρισης ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν, που προέκυψε από την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Θα εστιάσουμε στην αντιστροφή της ιστορικής πραγματικότητας σε μια περίοδο που η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανακαλεί μνήμες του 1914 (100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και του 1939 (75 χρόνια από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Και πάντα βεβαίως τέτοιες μνήμες ξυπνάνε στους αστούς φόβους από τα φαντάσματα που τους στοιχειώνουν. Γιατί μετά το 1914 ήρθε το 1917 με την Οχτωβριανή Επανάσταση και μετά το 1939 ήρθε το 1945 με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη σοσιαλιστική εξουσία σε μια σειρά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Στο χέρι βέβαια των λαών είναι να κάνουν τους φόβους που ξορκίζουν πραγματικότητα...

Δείξε μου τους φίλους σου...

«Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, η ελπίδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πράξη. Προέκυψε με σαφήνεια, εδώ στο Τσερνόμπιο, ότι πρέπει να τονώσουμε την ζήτηση, διότι βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό... `Η δημιουργούμε μια πραγματικά ενιαία πολιτική, ή δύσκολα μπορώ να σας κάνω μια θετική πρόβλεψη. Χρειάζονται επενδύσεις, χρηματοδότηση με ευρωομόλογα, και μια γερμανική πολιτική η οποία να ενισχύει την εσωτερική αγορά (...) Ανέπτυξε (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο, με εποικοδομητική διαλεκτική. Δεν ζήσαμε τίποτα από τα όσα αντιστοιχούν στις γραφικές συγκρούσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους, για τέτοιου είδους συναντήσεις. Ηταν θετικό και για τον Αλέξη Τσίπρα και για εμάς».

Τα παραπάνω ανήκουν στον Ρομάνο Πρόντι, συνδαιτυμόνα του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του ιδρύματος «The European House: Ambrosetti», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε πολυτελές ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Κόμο, στη Βόρεια Ιταλία.

Οταν, όμως, ο Πρόντι επικροτεί τις απόψεις που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στολίζει με επαίνους τον επικεφαλής του, τότε ο λαός πρέπει να κουμπώνεται. Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν μιλάμε, τον αρχιτέκτονα πλήθους αντεργατικών μέτρων και ειδικά της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», της σημαίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του «Ευρωσυντάγματος», του δόγματος Σολάνα... Ολων εκείνων που εφάρμοσε η «κεντροαριστερή» κυβέρνησή του: Σμπαράλιασμα εργασιακών σχέσεων, ανατροπές στο σύστημα Πρόνοιας, σκληροί προϋπολογισμοί λιτότητας, διευκόλυνση της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ