Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στόχος η ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης

Την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης της ΕΕ για προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, ενόσω, μάλιστα, οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, σχεδιάζουν οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών που συνέρχονται σε «Ατυπο Συμβούλιο» σήμερα και αύριο στο Μιλάνο, στον απόηχο και της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Σήμερα, πρώτη μέρα του Συμβουλίου, το πρώτο θέμα που συζητούν είναι τα διαβόητα «Βattlegroups», οι Τακτικοί Σχηματισμοί Μάχης της ΕΕ. Ακολούθως το απόγευμα θα εξεταστεί η έως τώρα εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) το Δεκέμβρη του 2013. Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη έγινε για πρώτη φορά, μετά το 2008, συζήτηση σε επίπεδο ηγετών, για τη διαβόητη Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Συζήτηση που κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΚΠΑΑ. Προώθηση της ανάπτυξης των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ σε διεθνή κλίμακα. Ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ σε όφελος μονοπωλιακών ομίλων.

Οπως αναφέρει, άλλωστε, ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, «στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη πολιτικών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινής πολιτικής στους τομείς της Ασφάλειας και της Αμυνας και η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ως μέσων για την επίτευξή της».

Εξάλλου, αύριο, θα συζητηθεί «η πρόοδος και οι προοπτικές των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ» (EU NAVFOR Atalanta στο Κέρας της Αφρικής, EUFOR Althea στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, EUTM Σομαλία, EUTM Μάλι και MONUC Κονγκό), αποστολές που έχουν αναληφθεί ακριβώς στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, καθώς και θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη. Ο ΕΟΑ επισήμως έχει σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών».

Στο Ατυπο Συμβούλιο, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», τον Ιούλη στην Αθήνα, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι «η παγκόσμια σταθερότητα χρειάζεται τη δυτική παρουσία. Το πιο επικίνδυνο σήμα που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της (...) να συμβάλλει στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας και στις στρατιωτικές στοχευμένες επεμβάσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ