Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα το Νοέμβρη ο Νταβούτογλου

Τη διεξαγωγή, το Νοέμβρη, στην Αθήνα, του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας (το προηγούμενο είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη το 2013) φέρεται να συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντ. Σαμαράς, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη συνάντησή τους την Παρασκευή στην Ουαλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Για το Συμβούλιο αναμένεται στην Αθήνα ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας.

Η τέτοια συμφωνία Σαμαρά - Ερντογάν είναι δείγμα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ώστε να προχωρήσουν ζητήματα όπως η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πάντα σε όφελος μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές γίνονται στον απόηχο της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Στον αντίποδα, Αθήνα και Λευκωσία ζητούν το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις συνομιλίες θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης. Κι αυτό ενώ διαψεύδονται οι όποιες ελπίδες του κυπριακού λαού ότι με την είσοδο στην ΕΕ θα λυνόταν δίκαια το Κυπριακό, και η ΕΕ από κοινού με τις ΗΠΑ φέρνουν νέο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο προωθείται η διχοτόμηση της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ