Περιοδεία στην ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας έκανε χτες ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Ο Σ. Ζαριανόπουλος συζητάει με τους εργαζόμενους της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» |
Να απαντήσουν δυναμικά, σε συντονισμό με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου περιόδευσε χτες, ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με στελέχη της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το κλείσιμο των εργοστασίων έρχεται ως συνέπεια των εξευτελιστικών τιμών που έδωσε, για άλλη μια χρονιά, στους αγρότες η ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργηθούν πολλά στρέμματα. Συνολικά, φέτος καλλιεργήθηκαν 78.000 στρέμματα τεύτλων, από τα 428.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2005.
Οι εξελίξεις στην ΕΒΖ συνδέονται όμως και συνολικότερα με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Θυμίζουμε ότι, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η Ελλάδα εκχώρησε σχεδόν το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα σήμερα η ποσόστωση να είναι 158.000 τόνοι, από 300.000 που ήταν πριν και αντιστοιχούσε στις ανάγκες της χώρας. Από αυτήν την ποσόστωση, στην Ελλάδα παράγονται μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς και οι άλλοι 120.000 τόνοι που υπολείπονται, στο μεγαλύτερο μέρος, παράγονται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια ή εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία.
Στο μεταξύ, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, η ΕΒΖ από κερδοφόρα επιχείρηση μετατράπηκε σε ζημιογόνα και τα χρέη της σήμερα ανέρχονται σε 130 εκ. ευρώ.
Μέσα στην τελευταία 10ετία, έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη. Στα τρία εργοστάσια (Ημαθία, Σέρρες, Ορεστιάδα) και συνολικά στην εταιρεία, φέτος απέμειναν να εργάζονται 265 εργαζόμενοι από τους 1.300 που απασχολούνταν περίπου πριν από 10 χρόνια. Περίπου 105 είναι οι εργαζόμενοι στο Πλατύ, 59 στις Σέρρες, 50 στην Ορεστιάδα και 50 στις κεντρικές υπηρεσίες. Επίσης, έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο και ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων που σε φουλ ρυθμούς παραγωγής έφτανε περίπου τους 800 εργαζόμενους.
Εξάλλου, το Μάρτη του 2014, κηρύχθηκε άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός για την πώληση του 82,3% της ΕΒΖ που ανήκει στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αν και το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών (Γαλλικές, Πολωνικές, Σέρβικες, Γερμανικές) που θέλουν να αγοράσουν την ΕΒΖ για να βάλουν στο χέρι την ποσόστωσή της, δεν έχει εκλείψει, απλά επιδιώκουν να την πάρουν κοψοχρονιά.
Ταυτόχρονα, υπάρχει το πόρισμα της «Kantor» (σ.σ. «εταιρεία συμβούλων»), με τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις, για την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, που όμως παραμένουν ερμητικά κλειστά και δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Τέλος, οι ποσοστώσεις ζάχαρης που είχαν αποφασιστεί από την ΕΕ, θα καταργηθούν από το 2017. Εάν υπήρχε προγραμματισμός παραγωγής όλης της ποσότητας στη χώρα μας, θα μειωνόταν το κόστος παραγωγής, θα υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα ήταν μεγαλύτερο.
Αντί αυτού όμως υλοποιείται μια εγκληματική πολιτική για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και μάλιστα για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας με άλλη πολιτική θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιό της.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των εργοστασίων. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, καλύτερο εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
Στο μεταξύ, Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Θ. Κωνσταντινίδης και Γ. Λαμπρούλης.
Ρωτούν: Γιατί δεν παράγεται ολόκληρη η ποσότητα των 160.000 τόνων στα υπάρχοντα εργοστάσια της ΕΒΖ; Τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση για το πόρισμα της «Kantor»;