Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση για το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου

Να ενταχθεί το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας. Μέχρι τώρα, το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C. Η εφαρμογή αυτού του εμβολίου έχει συμβάλλει στον τεράστιο περιορισμό της νόσου από αυτόν τον τύπο της μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της ζωής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 10% των ατόμων που προσβάλλονται καταλήγει, ενώ περίπου το 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες.

Το τελευταίο διάστημα, έχει μπει στην κυκλοφορία νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β». Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δε λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες με λεηλατημένο το εισόδημά τους, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιες την αγορά του εμβολίου που η κάθε δόση κοστίζει περίπου 120 ευρώ, ενώ αρκετές δεν μπορούν καν να το αξιοποιήσουν, με προφανείς τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Οπως σημειώνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες Υγείας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org