Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Ασύμβατη η ανταγωνιστικότητα με τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ωμός και προκλητικός ο Μ. Βαρβιτσιώτης, χτες στη Βουλή

Το τέλος του μπάρκου με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, προδιέγραψε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, ορθά κοφτά, διεμήνυσε στους ναυτεργάτες ότι ή θα δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας ή θα είναι άνεργοι!

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, μέσω του οποίου «μιλάει» η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έγιναν στη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των ναυτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τα άλλα, εμφανίζεται ως τιμητής των ναυτεργατικών συμφερόντων, πουθενά σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία των εφοπλιστών, τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τροφοδοτούν την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών.

Φταίνε οι ναυτεργάτες!

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπεράνω όλων είναι η «ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης». Δείχνοντας τι σημαίνει ο όρος «ανταγωνιστικότητα», επιτέθηκε στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Εφερε ως παράδειγμα ότι ο καμαρότος που είναι ανασφάλιστος και πληρώνεται με βάση τα όσα προβλέπει η ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών/ΔΟΜ) παίρνει 947 ευρώ, ενώ αν είναι ασφαλισμένος στο ΝΑΤ, «ξεπερνάει η χρέωσή του τα 3.000 ευρώ»!

«Αυτός είναι, επίσης, ο λόγος - εξήγησε - για τον οποίο η διαφορά στο κόστος οδήγησε σε κατάρρευση την ελληνική κρουαζιέρα» και συμπλήρωσε: «Αν οι ίδιοι οι ναυτικοί δεν καθίσουν να δουν θέματα εξορθολογισμού των Συλλογικών Συμβάσεών τους, νομίζω ότι, σε ορισμένες κατηγορίες, θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα ανεργίας»!

Για τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί για λογαριασμό των εφοπλιστών, αποφάνθηκε ότι «οι ατομικές συμβάσεις υπάρχουν από τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, στα άρθρα 54 και 55, από το 1958, θεσμοθετημένες»!

Οσον αφορά την ακτοπλοΐα, εκεί έδωσε «ρέστα»: «Είναι γεγονός, ανέφερε, ότι πολλές από τις δικαστικές αποφάσεις που σήμερα προστατεύουν τις εταιρείες που δεν εξυπηρετούν καλά τα νησιά, έχουν εκδοθεί και με τη στήριξη των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία ζητούσαν πάντοτε διατήρηση των θέσεων εργασίας ως κυρίαρχο και όχι την εξυπηρέτηση των νησιωτών»! Δηλαδή, για τον αποκλεισμό των νησιών και για την Οδύσσεια χιλιάδων επιβατών στα κακοσυντήρητα και υπερήλικα πλοία, φταίνε και οι ναυτεργάτες!

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης «έκλεισε το μάτι» στους εφοπλιστές, λέγοντας: «Αυτήν την ώρα χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο χώρο της ναυτικής Ελλάδας, μια πολιτική που θα στηρίξει με δημόσια παρέμβαση την ελληνική ακτοπλοΐα (...) έτσι ώστε και οικονομική ανάπτυξη να υπάρξει (...) αλλά και περισσότερη απασχόληση». Και πρόσθεσε ότι συνολικά «θέλουμε μια άλλη πολιτική απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα της ΠΕΜΕΝ και του ΝΑΤ, με τα οποία ζητούν από το ΥΝΑ να διευκρινίσει πώς θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις μετά την επιστολή του Μ. Βαρβιτσιώτη προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ότι δεν ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο υπουργός, παρά τη σαφή Ερώτηση του βουλευτή δεν έδωσε απάντηση.

«Εμείς πιστεύουμε - ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης - ότι το ναυτεργατικό κίνημα, όπως και όλη η εργατική τάξη, ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν: Την ανειρήνευτη ταξική πάλη με τους εφοπλιστές, τους εκμεταλλευτές, την ανειρήνευτη πάλη με στόχο τη δική τους εξουσία, που θα κάνει λαϊκή περιουσία τα καράβια, όπως και όλα τα άλλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Τότε θα έχουν και μεταφορές τα νησιά. Δεν θα τα αποκλείουν, όπως τα θέλουν οι εφοπλιστές. Δεν θα τους παρακαλάτε εσείς. Τότε θα λυθούν τα προβλήματα των ναυτεργατών. Τότε θα περισσεύουν και θα ζητούν ναυτεργάτες να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες της ναυτιλίας μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ χαρακτηρίζει τα όσα ανέφερε ο υπουργός για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «αυθαίρετα και ακατανόητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - εφοπλιστών(2014-12-02 00:00:00.0)
Οι εφοπλιστικές επενδύσεις δείχνουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης(2014-06-14 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κατσέλη και οι επιχειρησιακές συμβάσεις(2014-05-11 00:00:00.0)
Βάζουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ των ναυτεργατών(2014-01-17 00:00:00.0)
Λένε όχι στις ατομικές συμβάσεις(2013-08-01 00:00:00.0)
Να προστατευθούν τα δικαιώματά τους(2000-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ