Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δεκαήμερο δράσης στο Εμπόριο από το ΠΑΜΕ

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών από τις 10 έως τις 20 Ιούλη

Από παλιότερη κινητοποίηση των σωματείων του Εμπορίου στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση των σωματείων του Εμπορίου στην Αθήνα
Δεκαήμερο δράσης από τις 10 έως τις 20 Ιούλη διοργανώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται.

Το δεκαήμερο θα περιλαμβάνει:

 • Ενημέρωση των εργαζομένων για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων, του ασφαλιστικού με ανακοινώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες στις γειτονιές, με συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων.
 • Πρωτοβουλίες για να ασκηθεί πίεση σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις.
 • Πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ.

Δίνοντας μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο του Εμπορίου, η Γραμματεία σημειώνει:

 • Παρά την κρίση, μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να συσσωρεύουν κέρδη. Την ίδια περίοδο, ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις με την τεράστια κερδοφορία χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και συνολικά οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται.
 • Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης, σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς και παντού την κυριακάτικη αργία.
 • Για τους εργαζομένους και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις συνεχίζονται, η ποιότητα των προϊόντων υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
 • Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (σούπερ μάρκετ), που ξεζουμίζουν εργαζόμενους και καταναλωτές, έχουν στην πράξη καταργήσει τους μεσάζοντες και προμηθεύονται τα προϊόντα τους απευθείας από τους παραγωγούς, εκμεταλλεύονται άγρια ένα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών, των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Με αφορμή και το δεκαήμερο δράσης, η Γραμματεία καλεί τα σωματεία του κλάδου:

 • Να συνεχίσουν τη δουλειά για τις ΣΣΕ, κλαδικές και επιχειρησιακές, απαιτώντας την υπογραφή τους με αυξήσεις.
 • Σε κάθε εταιρεία και ιδιαίτερα σε αυτούς τους επιχειρηματικούς ομίλους με τα απίστευτα κέρδη, να απαιτηθεί η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ της προηγούμενης μείωσης επίπεδα.
 • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Υπεράσπιση της Κυριακής ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όσους είναι απλήρωτοι για μήνες, και είναι χιλιάδες.
 • Να σταματήσει κάθε συζήτηση από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση μισθών και να απαιτηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ μείωσης επίπεδα.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org