Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά, η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823, με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ.

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» στην κατοχή, και κατόπιν αρχηγός της εθνικιστικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση και διώχνουν τους χωροφύλακες, που πήγαν να συλλάβουν τους συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Ατλι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην Ιστορία του.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια, λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1977 Στο Πακιστάν, ο υποστηριζόμενος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία-ουλ-Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, την «Ντόλι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ