Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεν είναι μάγος, αλλά εξαφάνισε όσα υποσχόταν στο λαό

Εκανε καθαρό ότι προέχει η καπιταλιστική ανάκαμψη

Ενταφιάζοντας οριστικά προσδοκίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργήσει στο λαό, ο επικεφαλής του Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», δήλωσε κυνικά πως δεν είναι και μάγος, ομολογώντας τα όρια της διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ. Μετά τη δήλωση πως το μνημόνιο είναι πλέον καθεστώς, παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, κάνοντας λόγο για ...«βάθος χρόνου», ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να επαναφέρει άμεσα τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Είπε: «Εμείς έχουμε στόχο να καταργήσουμε και τους 400 (εφαρμοστικούς νόμους), προφανώς. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν άμεσα, κάποια πράγματα σε ένα βάθος χρόνου». Μάλιστα, επειδή έχει εγκαταλείψει τα περί κατάργησης του μνημονίου, έδωσε τη θολή υπόσχεση για «αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου».

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατέφυγε σε μια λαθροχειρία, μιλώντας για επαναφορά του κατώτατου μισθού, όταν γνωρίζει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταργήσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα επαναφορά στα 751 ευρώ, όπως αφήνει να εννοηθεί. Αυτό καθαυτό το ύψος του μισθού θα καθορίζεται απ' τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας με τη σύμπραξη των περίφημων «κοινωνικών εταίρων», που ήδη έχουν αναγνωρίσει σαν προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, η οποία με τη σειρά της απαιτεί τσακισμένους μισθούς. Ποιος δεν θυμάται, άραγε, ότι την περίοδο που η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε, βιομήχανοι και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συμφωνούσαν σε αυξήσεις των 0,77 ευρώ!

Για τα υπόλοιπα επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση. Οπως είπε, «ο σχεδιασμός ο δικός μας πρέπει να βασίζεται και στα δεδομένα τα δημοσιονομικά που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα 2012, αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014, αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές». Στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο σαφής, καταφεύγοντας στη δοκιμασμένη δικομματική συνταγή της «καμένης γης». «Δεν είμαι ο Xάρι Πότερ να φτιάξω σε μία μέρα ό,τι κατέστρεψαν οι άλλοι σε τέσσερα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, το ίδιο επιχείρημα επικαλείται και η συγκυβέρνηση, αφού στο έδαφος του καπιταλισμού, το ταμείο είναι πάντα μείον για το λαό, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για την επαναφορά των κατώτατων μισθών, αυτό που επίσης δεν είπε είναι ότι ακόμα και αν γίνει αυτό, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, το σύνολο των μισθών και των συντάξεων θα συνεχίσει να πέφτει με τάση την εξίσωση με τα κατώτερα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στον 13ο και 14ο μισθό, είπε: «Αυτά είναι βήματα τα οποία θα δούμε και θα τα προχωρήσουμε σταδιακά και θα συναρτηθεί όλο αυτό με την εξέλιξη της οικονομίας». Για να δικαιολογήσει μία ακόμα υπαναχώρηση, κατέφυγε στον όρο «ανθρωπιστική κρίση» και ότι τάχα «πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουνε το ρεύμα»... Κι εδώ αναμάσησε το επιχείρημα στο όνομα του οποίου απορρίπτονται σαν μη ρεαλιστικά αιτήματα και διεκδικήσεις του λαού, ότι δηλαδή προέχουν π.χ. οι ανάγκες των ανέργων έναντι των εργαζομένων κλπ.

Στον αντίποδα ούτε μία απ' τις υποσχέσεις του προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν έχει αναιρεθεί. Και στην εν λόγω συνέντευξη υποσχέθηκε ότι θα φορολογούνται με βάση τα κέρδη και όχι στην παραγωγή, έκλεισε το μάτι στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμαρτυρόμενος ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ξένους γιατί η φορολογία στην παραγωγή τούς τσακίζει κ.λπ., αναφορά που προαναγγέλλει γενναία μείωση της φορολογίας. Κατά τα άλλα, επανέλαβε τους όρκους πίστης στην ΕΕ και στο ευρώ.

Στο μεταξύ χτες συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, για να του καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών συζητήσεων (debate) μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά, η πρώτη για τις οικονομικές εξελίξεις που άπτονται του νέου μεσοπρόθεσμου και η δεύτερη για τα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους διαδικασίες που αποκλείουν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις τις κατάγγελνε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κι αυτό μια ένδειξη της αναξιοπιστίας που τον χαρακτηρίζει. Ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει και παρέπεμψε στη Διακομματική Επιτροπή.

  • Την παραίτηση από βουλευτής υπέβαλε χτες ο Δ. Παπαδημούλης που είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιαλαντζί» οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση(2023-07-18 00:00:00.0)
Νέο συλλαλητήριο για τους συμβασιούχους(2019-03-02 00:00:00.0)
Με νύχια και με δόντια(2019-02-05 00:00:00.0)
«Νέα κοινωνική συμφωνία» υποταγής(2014-05-30 00:00:00.0)
Πραγματικός «επίτροπος» τα συμφέροντα του κεφαλαίου...(2012-01-31 00:00:00.0)
Εχουν θράσος!(2010-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ