Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στον σ. Χρήστο Παραθυρά

Τραγουδώντας τη Διεθνή, οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές, οι φίλοι και οι συγγενείς, αποχαιρέτησαν χτες τον Χρήστο Παραθυρά, τον επιστήμονα γιατρό, τον αγωνιστή που στάθηκε στο πλάι του ΚΚΕ σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, παλεύοντας για την απελευθέρωση του ανθρώπου.

Στην πολιτική κηδεία του Χρήστου Παραθυρά, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμαριάς, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Βικέντιο Αντωνάκη, αλλά και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο σ. Χρήστος Παραθυράς γεννήθηκε το 1932 στην Κασσανδρεία της Χαλκιδικής. Καταγόταν από οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις, που έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού μας.

Από τα οκτώ του χρόνια ήταν σύνδεσμος στην ΟΚΝΕ. Σε ηλικία 17 χρόνων, το 1949 εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Στη συνέχεια, δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το 1968 συνελήφθη με την κατηγορία της παροχής βοήθειας στον Γιώργη Τσαρουχά. Φυλακίστηκε, πέρασε από τρεις εικονικές εκτελέσεις, φρικτά βασανιστήρια.

Μετά την πτώση της Δικτατορίας, μαζί με άλλους συντρόφους, συνέβαλε καθοριστικά στο δυνάμωμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης.

Από το 1978 έως και το 1990, για τρεις συνεχόμενες θητείες εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς.

Διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης Πνευμονολόγων Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας και μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρίας Ελλάδας.

Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Ελληνοτσεχοσλοβάκικου Συνδέσμου.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Νικολαΐδης, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο σύντροφος Χρήστος, με την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του, τη συνέπεια και το αγωνιστικό ήθος τίμησε το Κόμμα μας. Υπήρξε επιστήμονας γιατρός που πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε όποιον τις είχε ανάγκη, ένας μαχητής για το δίκιο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αφοσιωμένος στα συμφέροντα του λαού και στη μεγάλη υπόθεση για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Σύντροφε Χρήστο, κοιμήσου ήσυχος. Το Κόμμα σου, το ΚΚΕ, θα στέκει πάντα ακλόνητο. Είναι χιλιάδες αυτοί που συνεχίζουν το έργο σου. Αύριο θα είναι ποτάμι. Οι ιδέες μας, οι ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, είναι παντοδύναμες και ανίκητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ