Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα στο κεφάλαιο...

«Πρώτον, προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραλιακών περιοχών και η χάραξη του αιγιαλού. Δεύτερον, προχωρούμε ήδη στην αδειοδότηση και, βεβαίως, την αποκρατικοποίηση των μαρίνων. Τρίτον, στο επίπεδο φορολόγησης που είναι απαράδεκτα υψηλό, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, έγινε ήδη η πρώτη σημαντική μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, από το 23% στο 13%. Πιστεύω ότι αυξάνεται ο τζίρος και επομένως τα φορολογικά έσοδα για το κράτος, όταν μειώνονται οι φόροι. Τέταρτον, προχωράμε στη συνδεσιμότητα των διαφορετικών προορισμών μέσα στη χώρα, αλλά και στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με τις διεθνείς αγορές. Πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται οι ξένοι κάθε γωνιά της χώρας μας με άνεση. Μεταξύ άλλων, ασφαλώς, είναι και οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, καθώς και η συστηματική πρόσβαση στην κρουαζιέρα. Και πέμπτον, η αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα» (από την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΣΕΤΕ). Τι λέει στους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού; Σας δίνουμε βουνά και παραλίες, δίνουμε τη δυνατότητα για αγορά υποδομών (μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), για να βγάλετε κέρδη, σας μειώσαμε και θα σας μειώσουμε κι άλλο τους φόρους, δημιουργούμε υποδομές για να σας διευκολύνουμε σε κερδοφόρες επενδύσεις. Ολα για το κεφάλαιο. Τους έχει δώσει, επίσης, συμβάσεις πείνας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, άρα συνθήκες άκρατης εκμετάλλευσης. Απάντηση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται επίσης ότι θα εξασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, τις επενδύσεις του με τη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση...

... καταστολή για το κίνημα

«Η κρουαζιέρα μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα. Και μιλάω για την κρουαζιέρα την οποία επί χρόνια την είχαμε στην απαγόρευση! Υπό την απειλή τίνων; Στενόμυαλων, μικρόψυχων, συντεχνιακών, ιδεοληπτικών, κομματικών επιδιώξεων, που έπνιγαν την τοπική οικονομία και καταδίκαζαν σε ασφυξία τις τουριστικές προοπτικές της χώρας. Και δώσαμε σκληρή μάχη. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν. Και προχωράμε σε αυτήν τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης. Ολα αυτά που λέμε έχουν ως προϋπόθεση, για να γίνουν, τη σταθερότητα» (από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στον ΣΕΤΕ). Ο πρωθυπουργός βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να υποσχεθεί ανάμεσα στα άλλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και τη δημιουργία συνθηκών παρεμπόδισης των διεκδικητικών αγώνων, της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Αυτό εννοεί με τους στενόμυαλους, τις συντεχνίες. Γι' αυτό προετοιμάζουν νόμο που θα δυσκολεύει τις αποφάσεις για απεργίες και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος...

Ονειρο θερινής νυκτός

«Υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι: Προωθεί την ξεχασμένη πλέον ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των εγγυήσεων του κοινοτικού κεκτημένου που έχουν ανασταλεί» (από το κείμενο συλλογής υπογραφών στήριξης). Η «αλληλεγγύη» ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ (δηλαδή η «αλληλεγγύη» ανάμεσα στα μονοπώλια) εκφράζεται με όλες τις κοινές πολιτικές που είναι αντεργατικές, αντιλαϊκές. Εκφράζεται ενίοτε και με την κοινή στάση στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Από την άλλη, για τα χωριστά συμφέροντα των μονοπωλίων τους όχι αλληλεγγύη δεν υπάρχει, αλλά οξύτατος ανταγωνισμός για τα ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή άλλωστε την «αλληλεγγύη» ανάμεσα στα μονοπώλια και ενάντια στους λαούς εκφράζει η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το «κοινοτικό κεκτημένο» που επικαλείται το κείμενο...

Η «γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού»

Ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίνεται για την προπαγάνδα του ενάντια στην κυβέρνηση Μέρκελ και στην ίδια την Μέρκελ. Τη συνάντηση όμως που έκανε ο Αλ. Τσίπρας με τον Γιοργκ Ασμουσεν, υφυπουργό της κυβέρνησης Μέρκελ, την παρουσίασε ως «συνάντηση με τον υφυπουργό της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας». Εδώ η κυβέρνηση Μέρκελ έγινε «κυβέρνηση συνασπισμού». Τι άραγε να συζήτησαν με το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν ξέρουμε. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Τσίπρας δεν εξέφρασε «ακραίες θέσεις»....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

1803 Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία (15 εκ. δολάρια - σημερινά 230 εκ. - για μια έκταση 2,14 εκ. τετρ. χλμ.).

1837 Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Ραμπαγάς και διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά. Ο Χοϊδάς είχε στηρίξει οργανώσεις όπως ο «Δημοκρατικός Σύλλογος» Πατρών και ο «Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος» του Σταύρου Καλλέργη.

1892 Εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη πήρε τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δηλιγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) μόλις 47.

1919 Ξεκινά ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος μεταξύ Αφγανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών, που λήγει στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους με νίκη των Βρετανών.

1931 Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Γρεβενά, με κύρια συνθήματα «Πεινάμε», «Θέλουμε ψωμί», «Μας πεθάνατε στους φόρους», κ.ά.

1936 Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Στέλιος Σκλάβαινας δηλώνει στον Τύπο ότι ο Μεταξάς «θα τείνει να εγκαθιδρύσει δικτατορία και ως απαρχή μπορεί να θεωρηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής».

1944 Τμήματα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Αλβανούς παρτιζάνους αποκρούουν ύστερα από 7ήμερο σκληρό αγώνα 2.500 χιτλερικούς στον τομέα Καλαμά - Φιλιάτες, προξενώντας τους πολλές απώλειες.

1945 Αποσπάσματα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγε από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες. Την ίδια μέρα, σε νυχτερινή επιδρομή στις φυλακές της Κεφαλλονιάς, «παρακρατικοί» έσφαξαν 7 κρατούμενους αγωνιστές.

1955 Πραγματοποιείται σύσκεψη 25 εργατικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία Κίνησης, που στη συνέχεια συγκροτήθηκε ως Συνασπισμός Συνεργαζόμενων Συνδικάτων, πόλος δράσης απέναντι στην επίθεση κράτους, εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

1966 Ιδρύεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ο κατοπινός δικτάτορας.

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη». Σύντομα στις κινητοποιήσεις μπαίνει και η εργατική τάξη, η οποία δίνει μαζικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις.

1977 Με ομόφωνη απόφασή της, η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσκρούει όμως στην άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ