Ενδεικτικά των ενδοαστικών ανταγωνισμών τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο
Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο διεθνής Τύπος, αλλά και εκθέσεις μερίδων του τραπεζικού κεφαλαίου, γύρω από την υπόθεση «πιστοποίησης» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Τα αστικά επιτελεία, καθένα από τη σκοπιά του, αντιμάχονται και αναμεταξύ τους, προκειμένου να στηρίξουν τμήματα του κεφαλαίου, ειδικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τη διαπάλη γύρω από το ύψος και τον επιμερισμό της χασούρας που κυοφορούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.
«Ο δρόμος άνοιξε», σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα Citigroup, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Γιούροστατ, διαθέτει πλέον πειστικά επιχειρήματα στη συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του κρατικού χρέους. Σημειώνει επίσης ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ η επίτευξη συμφωνίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2014.
Η αγγλική εφημερίδα «Guardian», σε σχετικό δημοσίευμα, κάνει λόγο για «μαγειρεμένα στοιχεία», τα οποία «δεν βοηθούν τις προοπτικές της χώρας». Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες σε «Ευρωπαίους συνεργούς», τους οποίους κατηγορεί για «λογιστικά τρικ». Σε αντίστοιχο μήκος η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι «κάτι δεν πηγαίνει καλά». Αξιοποιώντας, από την πλευρά της, τα στοιχεία της Γιούροστατ, βλέπει το πρωτογενές ισοζύγιο με έλλειμμα ύψους 16 δισ. ευρώ (8,7% του ΑΕΠ).
Ισορροπίες εμφανίζεται να κρατά η αγγλική «Financial Times», σημειώνοντας πως ο νέος γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους δε θα έχει τη μορφή διαγραφής («κούρεμα»), καθώς εκτιμά ότι τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σε παράταση αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
Η γερμανική «Handelsblatt» αναγγέλλει τη «χαρμόσυνη είδηση», επισημαίνοντας ότι με την επιβεβαίωση των στοιχείων από την Κομισιόν, η Ελλάδα ανακτά ένα μέρος της αξιοπιστίας. Στο «διά ταύτα» διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τα περιθώρια κινήσεων, με δεδομένα τα ήδη «ευνοϊκά επιτόκια» και την αποπληρωμή των δανείων που θα ξεκινήσει σε 20 χρόνια.
Τέλος, σε άρθρο αναλυτή που φιλοξενείται στην «Deutsche Welle» γίνεται λόγος για τη «λάθος συνταγή» που εφαρμόστηκε στις «χώρες της κρίσης» καθώς τα μέτρα περιστολής δαπανών επιβαρύνουν την ανάπτυξη και κατά συνέπεια «φρενάρουν τη μείωση του χρέους». Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ενδεικνυόμενη λύση είναι το «κούρεμα». Σε διαφορετική περίπτωση «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να κινείται με αυτό το υπέρογκο χρέος επί δεκαετίες στην κόψη του ξυραφιού».