Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο φόντο του «αναπτυξιακού πακέτου»

Η επίσημη έναρξη της συζήτησης γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους δόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης έριξε στο αντιλαϊκό τραπέζι και το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο της οικονομίας», το οποίο αποτελεί σύνθεση των προτάσεων του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών.

H «Ομάδα Εργασίας» ενέκρινε την εκταμίευση δανείου ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στη βάση της πρόσφατης αξιολόγησης και της συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας. Πρόκειται για κεφάλαια που αναλογούν στα κράτη της ΕΕ. Η εκταμίευση του δεύτερου και τρίτου τμήματος της δόσης (από 1 δισ. το καθένα) προγραμματίζεται γα τον Ιούνη και τον Ιούλη και συνδέεται με την εφαρμογή των «ορόσημων», των μέτρων της αντιλαϊκής πολιτικής, που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση νομοσχεδίου για την «αδειοδότηση των επιχειρήσεων», ενώ σήμερα Παρασκευή δημοσιοποιείται η «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν, με την οποία σηματοδοτούνται τα αντιλαϊκά μέτρα για την επόμενη φάση. Ανάμεσα σε άλλα προχωρούν στην κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, στην επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, σε νέα νομοθεσία για τα δάση κ.ά.

Το ΔΝΤ

Στο προσκήνιο επανέρχονται και οι κόντρες γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας που συνεπάγεται η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. «Βιώσιμο» το χαρακτήρισε σε προχτεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε χτεσινές δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον απάντησε ότι «βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Σημειωτέον, σε αυτή τη φάση, την όποια «ελάφρυνση» θα την επωμιστούν κράτη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και των ιδιωτών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 2 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ