Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Σιγήν ιχθύος» για τα προνόμια των εφοπλιστών

Από τα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, απάντησε μόνο σε ένα και σ' αυτό με ελλιπή στοιχεία!

Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην άκουσε την Ερώτηση του ΚΚΕ για τους φόρους που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν οι εφοπλιστές...
Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην άκουσε την Ερώτηση του ΚΚΕ για τους φόρους που πληρώνουν ή δεν πληρώνουν οι εφοπλιστές...
Μόνο 101.065.652,15 ευρώ είναι οι οφειλές των εφοπλιστών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα από τις αρμόδιες ΔΟΥ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απαίτησε το ΚΚΕ. Την αίτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πρόκειται για στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ' ελάχιστο στην πραγματικότητα, κάτι που βεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του υπουργού Εργασίας. Οπως σημειώνεται για το συγκεκριμένο ποσό, «πρόκειται για τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών» προς το ΝΑΤ «και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (είτε εφάπαξ - είτε με ρύθμιση) για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ»!

Αναφέρει ακόμα ότι «η υπηρεσία του ΝΑΤ έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως απαγόρευση απόπλου του πλοίου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς».

Βέβαια, τα όσα σημειώνονται στο έγγραφο για τις ενέργειες της υπηρεσίας του ΝΑΤ, είναι χοντροκομμένος εμπαιγμός, αφού είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις πλοίων, που, ενώ οφείλουν στο Ταμείο, τους δίνεται άδεια απόπλου. Ας απαντήσει ο υπουργός και η κυβέρνηση: Πόσα οφείλουν στο ΝΑΤ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η ΝΕΛ και άλλες, που όμως δρομολογούν ανενόχλητες τα πλοία τους;

Στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΚΚΕ υπήρχαν ακόμα οι εξής ερωτήσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες: Τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές από το 2013 για τα πλοία με ελληνική σημαία, πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει το 2013 με βάση το συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών, ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες (off - shore) στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2013 και ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά.

Η σιωπή της κυβέρνησης, ή τουλάχιστον η καθυστέρηση να απαντήσει, είναι ενδεικτική της κάλυψης που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα στους εφοπλιστές και συνολικά στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ