Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποστηρικτές ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών...

Γράφαμε, χτες, ότι ο Δ. Χριστόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε κοσμοπολίτικες θέσεις ανάλογες με αυτές που είχε εκφράσει ο Γ. Παπανδρέου περί «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού». Ο κ. Χριστόπουλος εκφράζει ένα κοσμοπολίτικο αστικό ρεύμα που ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, προωθώντας κάτω από τη σημαία της δήθεν «αντιπαράθεσης με τον εθνικισμό» όλη την επιχειρηματολογία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, δικαιολογώντας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχέδια. Στην πραγματικότητα στήριζαν τον έναν εθνικισμό ενάντια στον άλλον (π.χ., τον αλβανικό ή βοσνιακό ενάντια στο σερβικό κ.λπ), αυτόν που βόλευε περισσότερο τους σχεδιασμούς για το μοίρασμα των αγορών. Αυτό το ρεύμα «ευρωατλαντικού» προσανατολισμού δικτυώθηκε μέσω διαφόρων τύπων ΜΚΟ άμεσα στηριζόμενων ή χρηματοδοτούμενων από διαφόρων τύπων διεθνή ευαγή ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Χριστόπουλος, όπως και άλλοι από άλλα κόμματα, ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου που υπέγραφαν δηλώσεις στήριξης στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν». Αλλοι στήριζαν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κ.λπ.

... και ο Διεθνισμός

Το πρόβλημα είναι όταν αυτή η στάση προσπαθεί να πλασαριστεί ως διεθνιστική ιδιαίτερα από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της σοσιαλδημοκρατίας! Ο Διεθνισμός, ο Διεθνισμός δηλαδή της εργατικής τάξης δεν έχει καμία σχέση με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, αντίθετα τον αντιμάχεται, δεν είναι απολογητής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των συμμαχιών καπιταλιστικών κρατών. Δεν ενισχύει τις εθνοτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές στο όνομα της δήθεν προστασίας των μειονοτήτων, αντίθετα παλεύει οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι πριν και πάνω απ' όλα αυτό που τους ενώνει είναι ότι είναι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν είναι Ελληνες, Τσιγγάνοι, Πομάκοι ή Τούρκοι, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί και ότι απέναντί τους έχουν το κεφάλαιο είτε είναι ελληνικό, είτε τούρκικο, είτε χριστιανικό είτε μουσουλμανικό. Οπως ο εθνικισμός προτάσσει την εθνική καταγωγή στην ταξική θέση προσπαθώντας να πείσει τον Ελληνα εργάτη ότι έχει πιο πολλά κοινά με τους Ελληνες μεγιστάνες του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές απ' ό,τι με τον αλλοεθνή συνάδελφό του. Ετσι και ο κοσμοπολιτισμός προτάσσει τη «διαφορετική ταυτότητα» που μπορεί να ενοποιείται π.χ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο λανσάροντας την έννοια του «Ευρωπαίου πολίτη». Εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός είναι δηλητήρια για τους εργαζομένους...

Παραλήρημα...

Αντι-ΚΚΕ παράκρουση; Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η εμμονή του Κλέαρχου Τσαουσίδη (δίνει φαίνεται εξετάσεις για πατριάρχης του αντι-ΚΚΕδισμού), να (ξανα)κάνει χυδαία επίθεση στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραληρώντας στην «Αυγή» 24/4/2014, περί «σταλινισμού» και «ντόπερμαν που δε σκίζουν τα προλεταριακά τους ιμάτια όταν ακούνε τους δεξιούς να τους επαινούν». Ποια η αφορμή; Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα τη μέρα του Πάσχα ότι «η "Ανάσταση Λαών" μπορεί να γίνει πράξη μόνο εάν σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων με ισχυρό ΚΚΕ, με το λαό στην εξουσία». Τι τον πείραξε; Οτι το ΚΚΕ δε γίνεται χαλάκι στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση της κυβέρνησης ούτε βεβαίως για την ανάληψη της διοίκησης σε Δήμους και Περιφέρειες. Γιατί, δηλαδή, το ΚΚΕ δεν κάνει πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει αυτός τη διαχείριση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ... Πάει πολύ ένα κόμμα της αστικής διαχείρισης, που επέλεξε, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια τους απέρριψε, να έχει υποψήφιους και ανθρώπους που σχετίζονται με εθνικιστικούς, ακροδεξιούς κύκλους, να μιλά για «δεξιούς επαίνους στο ΚΚΕ» όταν βοά ο τόπος για τα νταραβέρια του με ελληνικά τμήματα του κεφαλαίου και διεθνή ιμπεριαλιστικά ιδρύματα...

... οι προστάτες του κεφαλαίου

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και μία Μ. Βακαλοπούλου στην «Αυγή» 24/4/2014, που ταυτίζει ΚΚΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γράφοντας πως όλοι μαζί «βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέτοια βαθιά πολιτική αντιπαράθεση... Την ίδια ώρα γράφει, παίζοντάς το τάχα φιλοκομμουνίστρια, ότι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε ΚΚΕ παρόλο που η ίδια δηλώνει ευρωκομμουνίστρια!! Θα ήταν ανέκδοτο σαν το «αν ο παππούς φορούσε καρούλια θα ήταν πατίνι», αλλά η πολιτική δεν είναι ανέκδοτο. Η προσπάθειά της είναι άτιμη επιδιώκοντας να παίξει το επιχείρημα «και εγώ ΚΚΕ είμαι αλλά τώρα ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουν», οι παλιότεροι θυμούνται τη γνωστή τακτική όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τριγυρνούσαν στις γειτονιές και αυτοπαρουσιάζονταν ως ΚΚΕ που όμως θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει ξανά η δεξιά!!!

Στασίδι

Στασίδι έχει πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απογευματινή ζώνη του ΣΚΑΪ, ειδικά με αφορμή το ζήτημα με τις υποψηφιότητες στη Θράκη, στελέχη του παρελαύνουν κατά μόνας και συνεντευξιάζονται για μια ώρα και βάλε... Κατά τ' άλλα τους κυνηγά το σύστημα. Ομως, οι εκλεκτικές συγγένειες δεν κρύβονται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1744 Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1792 Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει τη «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης. Αργότερα έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1840 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (έργα του: Ο «Καρυοθραύστης», η «Λίμνη των Κύκνων», κ.ά.)

1905 Ξεκινά τις εργασίες του το 3ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο (25/4 - 10/5/1905), των μπολσεβίκων (στο προηγούμενο Συνέδριο είχε επέλθει η διάσπαση μπολσεβίκων - μενσεβίκων). Το Συνέδριο καθόρισε την πολιτική και την τακτική του κόμματος στην Επανάσταση του 1905 που είχε μόλις ξεσπάσει. Βάση τους ο ηγετικός ρόλος του προλεταριάτου και σκοπός της εξέγερσης το γκρέμισμα του τσαρισμού και η ίδρυση προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης - όργανο της επαναστατικής δημοκρατικής δικτατορίας των εργατών και αγροτών. Οι μενσεβίκοι προχώρησαν σε συνδιάσκεψη, τονίζοντας πως εφόσον η επανάσταση ήταν αστική, καθήκον του προλεταριάτου ήταν να προωθήσει την αστική δημοκρατία και σε καμιά περίπτωση να μην την απειλήσει.

1920 Ο στρατός της Πολωνίας με την ενίσχυση της Αντάντ εισβάλλει στη Σοβιετική Ρωσία.

1934 Το «κόκκινο» Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας και ο δήμαρχος Δ. Παρτσαλίδης σέρνονται για τρίτη φορά στο δικαστήριο με το Ιδιώνυμο. Οι δικαστές καταδίκασαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Μακέδο, και άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία. Οι Δημοσθένης Μακέδος, Γιάννης Ευθυμιάδης, Νικόλαος Νεγρεπόντης και ο Μπαρμπαλέξης (4 από τους 5 καταδικασθέντες) παρέμειναν στη φυλακή σχεδόν 10 χρόνια και παραδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές στις δυνάμεις Κατοχής. Την Πρωτομαγιά του 1944 βρέθηκαν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

1945 Τα σοβιετικά και αμερικανικά στρατεύματα συναντιόνται στον ποταμό Ελβα.

1945 Αρχίζουν στο Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1952 Συνέρχεται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Μακάριου η Α' Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την ένωση με την Ελλάδα.

1959 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν» και αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη.

1967 Δίνεται στη δημοσιότητα, μέσω του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας», ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος». Την ίδια μέρα δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής.

1974 Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων». Με τη μαζική είσοδο των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής επανάστασης και πυροδότησε βαθιούς μετασχηματισμούς στην πορτογαλική κοινωνία που σήμαναν την απελευθέρωση των αποικιών. Στις 25 Νοέμβρη 1975 όμως επικράτησε η αντεπανάσταση.

1982 Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ