Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί

Οι 111 θάνατοι - μέχρι χτες - απ' την εποχική γρίπη και η επανεμφάνιση ασθενειών - σε ανθρώπους και ζώα - που είχαν εξαφανιστεί απ' τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν την υποχώρηση της πρόληψης, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και δημόσιας υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, ενόψει του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που θα γίνει στην Αθήνα. Εκτός απ' τους 111 θανάτους, έχουν καταγραφεί και 287 σοβαρά περιστατικά εποχικής γρίπης, εκ των οποίων 14 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Απ' τους προσβληθέντες, μόνο 7% ανέφεραν εμβολιασμό, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό φτάνει στο 75% του γενικού πληθυσμού.

Καταγράφονται περίπου 600 κρούσματα φυματίωσης ετησίως, αλλά γίνεται υποδήλωση των κρουσμάτων. Δηλαδή, οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν - ή δεν έχουν τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς - για να τα δηλώσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2008, παρατηρείται προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων σε έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική το 2013. Επίσης, το 1991, 1999 και το 2000 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, μια ασθένεια που είχε εξαλειφθεί το 1974 στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org