Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

NEA YOΡKH.-- Κινητοποιήσεις, εντός και εκτός εστιατορίων της πολυεθνικής αλυσίδας ταχυφαγείων «Μακντόναλντ» σε κεντρικά σημεία της Ν. Υόρκης, της Βοστώνης, του Σικάγο και του Μαϊάμι, πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές, στο πλαίσιο αγώνων για αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων που δουλεύουν στη βιομηχανία πρόχειρου φαγητού.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το συνδικάτο μεταλλεργατών NUMSA έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία στη Ν. Αφρική, σε μία προσπάθεια να ρίξει το βάρος στην ανεργία που επισήμως πλήττει πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού, μαστίζοντας ιδιαίτερα τους νέους έως 28 ετών.

KAΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε χτες έναν αξιωματικό της αστυνομίας σε δεκαετή ποινή κάθειρξης για το θάνατο 37 μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 2013. Αλλοι τρεις αστυνομικοί, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση και εγκληματική αμέλεια.

ΣΙΑΤΛ.-- Δύο άτομα, που επέβαιναν σε ελικόπτερο που είχε μισθωθεί από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Σιάτλ «ΚΟΜΟ-TV», σκοτώθηκαν χτες, όταν το σκάφος συνετρίβη κοντά στα γραφεία του σταθμού, αφού κατά τη διαδικασία απογείωσης χτύπησε στην πλευρά παρακείμενου κτιρίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση σε ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην κεντρική σομαλική πόλη Μπουλομπούρντ και φιλοξενεί μέλη του σομαλικού στρατού, εξαπέλυσαν χτες το πρωί ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι στρατιωτών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι ένοπλοι αυτονομιστές του Ιμπραχίμ Τζεντράν, που έχουν καταλάβει από το καλοκαίρι τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και λιμάνια της Ανατολικής Λιβύης, χαρακτήρισαν «παράνομη πράξη πειρατείας» την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προ ημερών Αμερικανοί κομάντος στο δεξαμενόπλοιο Μόρνινγκ Γκλόρι, σε διεθνή χωρικά ύδατα νοτίως της Κύπρου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε εμπορικούς κεντρικούς δρόμους της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων. Εκρηξη αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, σημειώθηκε και στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα (80 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο όλων των γυμνασίων της πολιτείας μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας των φονικών επιθέσεων που εξαπολύουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η εξέλιξη επικρίθηκε ως «νίκη των ισλαμιστών» της οργάνωσης, που κατ' όνομα σημαίνει η «δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 24 του μήνα θα γίνει η δίκη του 44χρονου Σέρβου επονομαζόμενου «Βαρόνου των ναρκωτικών στα Βαλκάνια» Ντάρκο Σάριτς, που συνελήφθη χτες μαζί με συνεργάτες του, σε κοινή αστυνομική επιχείρηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Κατηγορείται για οργάνωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίου ναρκωτικών μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής και καταζητούνταν εδώ και 4,5 χρόνια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε χτες την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για ένα χρόνο σε βάρος τεσσάρων Ούγγρων υπηκόων που είναι μέλη ακροδεξιών ή εθνικιστικών κομμάτων. Οι τέσσερις κρίθηκε πως αποτελούν απειλή κατά του νόμου και της τάξης στη Ρουμανία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αγνοούνται οι εννιά Κινέζοι, μέλη του πληρώματος πλοίου με σημαία Παναμά, που συγκρούστηκε με νοτιοκορεατικό φορτηγό πλοίο και βούλιαξε ανοιχτά της γιαπωνέζικης νομαρχίας Καναγκάβα. Εντεκα ακόμα Κινέζοι έχουν διασωθεί, ενώ τα 14 μέλη του φορτηγού πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ