Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στον τέταρτο χρόνο εισήλθε χτες ο πόλεμος και η επέμβαση διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία, προκαλώντας ως σήμερα πάνω από 200.000 νεκρούς, 9.000.000 πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας, ολικές ή μερικές καταστροφές στο ένα τρίτο του εδάφους και οικονομικές ζημιές άνω των 30, 1 δισ. δολαρίων, όπως εκτίμησε χτες, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ο Σύρος πρωθυπουργός, Ουέλ αλ Χάλκι.

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο στις Βρυξέλλες ο ηγέτης του «αντικαθεστωτικού» «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Αχμέντ Τζάρμπα, χρησιμοποίησε τη θλιβερή επέτειο για να απαιτήσει, για πολλοστή φορά, από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη άνευ όρων». Καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Τζάρμπα ζήτησε επίμονα να δοθούν στις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις αντιαεροπορικοί πύραυλοι, ισχυριζόμενος ότι «δίχως στρατιωτική πίεση η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε πολιτική λύση», που όπως είπε είναι «η μόνη που μπορεί να δοθεί».

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε το περασμένο 24ωρο για να ανακοινώσει την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας της συριακής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και των συριακών προξενιών σε Μίσιγκαν και Τέξας, ενώ ζήτησαν από τους διπλωμάτες και το προσωπικό που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας να φύγουν. Η απόφαση δεν επηρεάζει τη συριακή διπλωματική αποστολή στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσικές καταγγελίες για εκπαίδευση τζιχαντιστών σε βάση των ΗΠΑ(28/12/2017)
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίποινα(30/6/2017)
Ζητούν πιο «προηγμένα όπλα»(9/5/2014)
Προς νέο γύρο διαπραγμάτευσης(2/2/2014)
Επιμένουν στον εξοπλισμό τους οι αντικαθεστωτικοί(27/7/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org