Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΜΠΟΪΝΓΚ 777» «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ερευνες σε έκταση ίση με την Αυστραλία

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Σε έκταση ίση με την Αυστραλία συνεχίζονται πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που «χάθηκε» από τα ραντάρ στις 8 Μάρτη, ενώ μετέφερε 239 ανθρώπους από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο. Οι έρευνες καθοδηγούνται από τα δύο πιθανά δρομολόγια που εικάζεται ότι μπορεί να ακολούθησε το αεροπλάνο μετά από τη «σκόπιμη» αλλαγή πορείας, που οι μαλαισιανές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έγινε από άτομο με γνώσεις πλοήγησης αεροσκαφών.

Οι σχετικές επιχειρήσεις εξελίσσονται - όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία - σε «επίδειξη δύναμης» μεταξύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής (και όχι μόνο), οι οποίες επιδιώκουν να προβάλουν την ικανότητα και ετοιμότητα των μηχανισμών ασφάλειας και άμυνας των χωρών τους, το σύγχρονο εξοπλισμό τους. Αλλωστε, μπορεί στην παρούσα φάση να «συναντιούνται» 26 κράτη που ψάχνουν το αεροσκάφος, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει βάση μερικών από τους πιο έντονους πλέον ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πρώτων υλών και αγορών.

Χτες, ο Κινέζος πρέσβης στην Κουάλα Λουμπούρ, Χουάνγκ Χουικάνγκ, δήλωσε πως οι έρευνες που έγιναν στον περίγυρο και στο παρελθόν των Κινέζων που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος δεν έδειξαν στοιχεία που συνδέουν κάποιον με «τρομοκρατική ενέργεια» ή αεροπειρατεία. Επισήμανση που φαίνεται (τουλάχιστον προς το παρόν) να απομακρύνει τα «σενάρια» κατάληψης του σκάφους από Ουιγούρους (αποσχιστικό «κίνημα» που συνδέεται και με την αιματηρή επίθεση που έγινε την 1η Μάρτη στην κινεζική πόλη Κουνμίγκ).

Χτεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφερε πως η αλλαγή πορείας είχε σχεδιαστεί σε υπολογιστή και δεν έγινε χειροκίνητα.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως ήδη εξυπηρετείται η τρομο-λαγνεία που επιδιώκεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, όπως έγινε και μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτέμβρη 2001. Πριν λίγες μέρες, οι «Μαλαισιανές Αερογραμμές» ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου όσων θα επιβαίνουν στις πτήσεις τους.

Πάντως, ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου με σκάφη του συγκεκριμένου τύπου που έχει η εταιρεία είναι 14,2 χρόνια, δηλαδή ένας από τους μεγαλύτερους. Οι «Μαλαισιανές Αερογραμμές» εκτελούν δρομολόγια σε 87 προορισμούς των έξι ηπείρων, θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ασίας και πέρυσι εντάχτηκαν στην αεροπορική «συμμαχία» «Oneworld», μία από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Το 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 359 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (τριπλάσιες σε σχέση με το 2012 όταν είχε ξεκινήσει επιχείρηση «μείωσης του κόστους») εξαιτίας παραγόντων όπως ο έντονος ανταγωνισμός και η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Χτες, έγινε γνωστό ότι συγγενείς επιβατών ξεκινούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συγκεχυμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν χωρίς οι ίδιοι να έχουν επίσημη ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ