Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Διαπραγματεύεται τα συμφέροντα ελληνικών μονοπωλίων

Στο Ιράν βρίσκεται από χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, με στόχο την προώθηση συμφερόντων ελληνικών μονοπωλίων. Σήμερα προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μ. Ζαρίφ. Ακολούθως, θα γίνει δεκτός από τον Ιρανό Πρόεδρο Χ. Ρουχανί, ενώ επίσης θα συναντήσει τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί. Αύριο Κυριακή, θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της χώρας και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Σοφών, Α. Χ. Ραφσαντζανί και με το γγ του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί.

Η επίσκεψη ετοιμαζόταν εδώ και βδομάδες, εντάσσεται στο γενικότερο άνοιγμα της Δύσης προς τη νέα ιρανική ηγεσία. Μετά την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν (η «συμφωνία των P5+1», των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν της Γερμανίας), γίνεται προσπάθεια για άρση μέρους των κυρώσεων κατά του Ιράν, από την οποία θέλουν να επωφεληθούν και ελληνικά κεφάλαια.

Στις επαφές του Βενιζέλου στην Τεχεράνη αναμένεται να συζητηθεί κατ' αρχάς το εκκρεμές ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών ελληνικών εταιρειών πετρελαιοειδών (κυρίως των ΕΛΠΕ) προς το Ιράν, για παλαιότερες αγορές πετρελαίου επί πιστώσει. Καθώς παραμένουν σε ισχύ κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, οι τραπεζικές συναλλαγές δεν έχουν ανοίξει και έτσι ο λογαριασμός έμεινε απλήρωτος. Επ' αυτού υπήρξε ιρανική πρόταση για αποπληρωμή μέρους των οφειλών μέσω παροχής ανθρωπιστικού υλικού, φαρμάκων κ.ά., ενώ, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις οφειλές, ωστόσο εξετάζει τρόπους αποπληρωμής χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες, θα συζητηθούν επίσης επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο Ιράν ή ακόμη και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικής γραμμής Αθήνας - Τεχεράνης που αναμένεται να ευνοήσει μονοπώλια του τουριστικού κλάδου. Δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο κάνουν λόγο για σχέδια ελληνικού μονοπωλίου να αναλάβει την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και σχέδια άλλων κεφαλαίων για δραστηριοποίηση στο χρυσοφόρο ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ την Πέμπτη, μια μέρα πριν αναχωρήσει για Ιράν, επισκέπτεται την Τεχεράνη «προκειμένου να συζητήσουμε πολιτικά με τη νέα ιρανική κυβέρνηση για το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την Ενδιάμεση Συμφωνία που έχει επιτευχθεί, να δούμε στο δικό μας επίπεδο ποιες προοπτικές διανοίγονται, πράγματι, για τη μετατροπή αυτής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας σε μία οριστική συμφωνία που θα επιτρέψει την άρση των κυρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουμε πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ και εμάς, ιδίως στο πεδίο του πετρελαίου, αλλά όχι μόνο. Και ως εκ τούτου, η συνάντηση αυτή, είμαι βέβαιος πως θα μας δώσει ιδέες και πληροφορίες που θα τις αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε και εμείς»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ