Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στα σκαριά η νέα επίθεση σε μισθούς - τριετίες - απεργία

Κυνικές ομολογίες χτες στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, χτες στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, χτες στη Βουλή
Τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για ένα νέο γύρο αντεργατικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθού, η κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων και το χτύπημα εκ νέου του δικαιώματος στην απεργία, επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Η Ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, αναφερόταν σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (5Χ6% για τους εργατοτεχνίτες και 3Χ10% για τους υπαλλήλους) και οι οποίες είναι «παγωμένες» μέχρι το 2017, καθώς και όσων επιδομάτων έχουν απομείνει.

Επίσης, συμφωνημένη είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά επιπλέον 3,9 μονάδες, που εξασφαλίζει πάνω από 800 εκατ. ευρώ στους εργοδότες και θα δημιουργήσει νέα, τεράστια προβλήματα στο ΙΚΑ. Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε και στο συνολικό «χτύπημα» που επιχειρείται στο δικαίωμα στην απεργία, με την αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και του ν.1264/82, όπως επίσης συζητούν κυβέρνηση και τρόικα.

«Πράγματι στη δημόσια συζήτηση τα θέματα αυτά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μια πρωτεύουσα θέση. Ορισμένα απ' αυτά είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του υφυπουργού. Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέφερε μεν ότι «η τοποθέτησή μας σήμερα ως κυβέρνηση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι:

1.«Βεβαίως, υπάρχουν θέματα που μπορεί να συζητηθούν μετά το 2017. Τώρα, να σας πω εγώ αν μετά το 2017 μία Βουλή θα νομοθετήσει διαφορετικά; Μπορούμε να πούμε για τα ισχύοντα. Τα ισχύοντα λοιπόν είναι ότι έχουμε νομοθετήσει με το βασικό μισθό, όπως ισχύει με τα 586 ευρώ συν όλα τα άλλα τα οποία προβλέπονται και ότι από το 2017 και μετά προβλέπεται ένας καινούργιος τρόπος υπολογισμού του βασικού μισθού». Επί της ουσίας, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πάμε σε νέα μείωση του κατώτερου μισθού μετά το 2017.

2. Οσον αφορά τις τριετίες και τα επιδόματα σημείωσε: «Για τις τριετίες που είπατε, ακούστε ένα επιχείρημα το οποίο ανέπτυξε η ΓΣΕΕ, ο κ. Ρομπόλης συγκεκριμένα. Αυξάνεται ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων, διότι υπάρχει ζήτημα με εκείνους που έχουν ανελαστικά ένα ποσό αποδοχών παραπάνω απ' αυτούς που δεν έχουν τις τριετίες και άρα αυτό οδηγεί στο να αυξηθούν οι μακροχρονίως άνεργοι. Γιατί οι εργοδότες επιλέγουν»!

Η κυβέρνηση προκαλεί. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να καταργήσει τις τριετίες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα γίνουν φθηνότεροι οι σημερινοί άνεργοι που τις έχουν κατοχυρώσει και μ' αυτόν τον τρόπο θα βρίσκουν ευκολότερα δουλειά, καθώς θα είναι «ανταγωνιστικοί» προς τους σημερινούς εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό! Επικαλείται μάλιστα τη ΓΣΕΕ γι' αυτές τις διαπιστώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το ένα χέρι (του εργοδοτικού συνδικαλισμού) νίβει το άλλο (της κυβέρνησης και του κεφαλαίου) σε ό,τι αφορά την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

3. Σχετικά με την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με τα οποία στην ουσία ενισχύονται οι επιχειρηματίες και διευρύνεται το σύγχρονο δουλεμπόριο, ο υφυπουργός απάντησε κυνικά: «Τώρα όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κίνητρα για την απασχόληση, αν δηλαδή ο ΟΑΕΔ επιδοτήσει ένα κομμάτι των ενσήμων, εάν επιδοτήσουμε επιχειρήσεις, όπως είναι το πρόγραμμα που τρέχει τώρα, με τα 18 ευρώ ημερησίως, για να απασχολήσουν ή αν δημιουργηθούν άλλα κίνητρα, για να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, αυτό εγώ δεν το βλέπω σε λάθος κατεύθυνση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

4. Σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον 1264, απέφυγε να πάρει σαφή θέση παρά την επισήμανση του Θ. Παφίλη ότι «ο κύριος Βρούτσης το έβαλε θέμα σε μια συνέντευξή του (....) ότι ο ν. 1264 δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Και φαντάζομαι ότι κανένας δεν θεωρεί ότι εννοεί ότι θα κάνουμε έναν καλύτερο νόμο που να διευκολύνει τη συνδικαλιστική δράση». Επί της ουσίας, η άρνηση του Β. Κεγκέρογλου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «οι κατευθύνσεις και της ΕΕ, αλλά και των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων είναι να τα πάρουν όλα, να δημιουργήσουν συνθήκες δηλαδή γαλέρας». Πρόσθεσε για το δικαίωμα της απεργίας ότι όλοι προσπάθησαν να το καταργήσουν, όμως «βρήκαν τον μπελά τους. Δεν πρόκειται να υποταχθεί το εργατικό κίνημα ούτε θα σταματήσει η ταξική πάλη. Το αντίθετο, θα ανέβει και σε άλλα επίπεδα και η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, θα διεκδικήσει και αυτό που της ανήκει, την εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατευθύνσεις για ένταση της επίθεσης σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό (4/3/2017)
ΑΤΙΤΛΟ (12/12/2014)
«Στον αέρα» ο έλεγχος στους χώρους δουλειάς (31/10/2014)
Ελίσσεται για να νομιμοποιήσει τον περιορισμό του (19/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org