Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Εντεινόμενοι εκβιασμοί και παζάρια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, αναμενόταν χτες στην Τεχεράνη όπου επρόκειτο να παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων με στόχο να «πειστεί» η κυβέρνηση του Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να υπάρξει πολυμερής διαπραγμάτευση. Το «πακέτο» συμφώνησαν οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία την περασμένη βδομάδα. Το περιεχόμενό του δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, περιλαμβάνει την παροχή στο Ιράν ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, τη διαβεβαίωση της παροχής εμπλουτισμένου ουρανίου, και την άρση κάποιων εκ των αμερικανικών κυρώσεων, ειδικά στον αγροτικό τομέα και όσον αφορά την αγορά αεροσκαφών. Ο Σολάνα αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις αυτές με τον Ιρανό διαπραγματευτή Αλί Λαριτζάνι την Τρίτη.

Πάντως, ο συμβιβασμός φαντάζει ακόμη δύσκολος, με δεδομένες τις δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, και ειδικά του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι η Τεχεράνη δε θα απεμπολήσει το δικαίωμά της να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα λόγω των δυτικών πιέσεων και ότι η αξίωση να σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «απαράδεκτη». Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυε διά στόματος της ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράις στην Τεχεράνη ότι έχει «περιορισμένο» χρόνο να απαντήσει στις προτάσεις αυτές, και Δυτικοί διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί πως αν το «πακέτο» απορριφθεί από την ιρανική ηγεσία θα επανατεθεί το θέμα της επιβολής κυρώσεων από το ΣΑ/ΟΗΕ. Χτες, αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σκοτ έλεγε «ας δώσουμε χρόνο στους Ιρανούς».

Την Κυριακή, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι μια «εσφαλμένη κίνηση» από τις ΗΠΑ, όπως «μια στρατιωτική επίθεση», θα προκαλούσε διακοπή της προμήθειας πετρελαίου της Δύσης από την περιοχή του Κόλπου - δήλωση στην οποία αποδόθηκε από αναλυτές η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 74 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, αν και μάλλον πρόκειται για κερδοσκοπικό παιχνίδι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ