Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αρνητικός για το λαό ο απολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης

Πλήθος παραδειγμάτων από τη συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Στέλιος Ορφανός

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης παραχώρησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου, ενόψει του απολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης που ανακοινώθηκε αργότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ κρίνει εντελώς αρνητικό για το λαό τον απολογισμό και πως η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου προσπαθεί να εξωραΐσει τη λειτουργία της Περιφέρειας και μέσα απ' αυτή, την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πραγματικότητα, όμως, σημείωσε, τη διαψεύδει με τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Κρήτης, με την απουσία της απ' τους αγώνες που έκανε για να αποκρούσει την επίθεση που δεχόταν. Από τον απολογισμό -πρόσθεσε- προκύπτει καθαρά ότι η Περιφέρεια Κρήτης προώθησε την αντιλαϊκή πολιτική, ήταν στο πλάι της ΕΕ και της κυβέρνησης και απέναντι στο λαό.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα που στοιχειοθετούν την εκτίμηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε:

Για το τσάκισμα των εργαζομένων, η Περιφέρεια εφάρμοσε πρώτη τις μειώσεις μισθών, την αντικατάσταση μονίμων υπαλλήλων με συμβασιούχους χωρίς δικαιώματα, μέσω εταιρειών και ΜΚΟ. Σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης έχει 783 μόνιμους υπαλλήλους και 58 αορίστου χρόνου, ενώ απασχολήθηκαν 829 εργαζόμενοι με την «Κοινωφελή εργασία» και 553 με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ! Υπάρχει πλήρης ανατροπή των σχέσεων εργασίας. Υπέγραψε διαθεσιμότητες, προσλήψεις μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων (δουλεμπορικά γραφεία). Κατάργησε υπηρεσίες όπως τα ΚΤΕΟ ή την καθαριότητα των κτιρίων με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίησή τους. Μελετά με επιχειρηματίες την επέκταση της κατάργηση της αργίας τις Κυριακές. Δηλώνει αναρμοδιότητα για την ανεργία, για τους ανασφάλιστους. Μιλά για τουρισμό ή για έργα, χωρίς καμιά αναφορά στα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή των οικοδόμων. Ετοιμάζει ιδιωτικοποίηση για τα απορρίμματα με υπέρογκα τέλη, με το σύστημα διαχείρισης που αποφάσισε -που περιλαμβάνει και την καύση- αντίθετα με όσα δηλώθηκαν δημόσια.

Για τους αγρότες, η Περιφέρεια δε δίνει δεκάρα. Ο,τι κάνει στον αγροτικό τομέα, είναι για να επωφεληθούν οι ξενοδόχοι, τα σούπερ μάρκετ και οι εξαγωγείς. Διαφημίζει την ΚΑΠ της ΕΕ και την ενίσχυση της «επιχειρηματικής γεωργίας». Ψήφισε τον αντιαγροτικό «Στρατηγικό σχεδιασμό του αγροτικού τομέα» και συγκρότησε την «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ».

Για το μεγάλο κεφάλαιο, η Περιφέρεια έδωσε γη και ύδωρ. Ψήφισε «Στρατηγικό σχεδιασμό» και ειδικό «Στρατηγικό σχέδιο του πρωτογενή τομέα». Επίσης, το «Χωροταξικό σχέδιο Κρήτης - Α' φάση», όπως και το «Χωροταξικό του τουρισμού». Σε όλα αυτά επικυρώνονται οι πολιτικές των μνημονίων για την Κρήτη. Συμφώνησε για την Κρήτη σε όλες τις δεσμεύσεις της ΕΕ μέχρι το 2020. Ενέκρινε σε συνεργασία με αναπτυξιακές εταιρείες, να δοθούν σε επιχειρήσεις 23 εκατομμύρια ευρώ ως κίνητρα για επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και άλλα 197 εκατομμύρια ευρώ με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Εδωσε έγκριση σε πολλές εταιρείες για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα προωθούν τη συμμετοχή Δήμων στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για τα φωτοβολταϊκά.

Μπλέκουν την Κρήτη σε περιπέτειες χωρίς κανένα όφελος για το λαό

Προωθεί το στόχο της ΕΕ για μετατροπή της Κρήτης σε «ενεργειακό κόμβο», κάτι δηλαδή σαν Ουκρανία της Μεσογείου, μπλέκουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες, χωρίς κανένα όφελος για το λαό.

Συμβάλλει στο στόχο της ΕΕ για κράτος «μικρότερο» και «επιτελικό», αποδεχόμενη όλες τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης.

Παράλληλα, με προγραμματικές συμβάσεις με υπουργεία και δήμους (στις οποίες τα έξοδα πληρώνει η Περιφέρεια) εκτελούνται έργα που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης.

Εκεί που παίρνει άριστα στην επιμελή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, είναι οι δράσεις χωρίς μεγάλο κόστος, όπως οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια διαφήμισης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων και η διαμεσολάβηση για να έρθουν σε επαφή ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες.

Στον Απολογισμό, η Περιφέρεια πανηγυρίζει για τα κονδύλια που έφερε για έργα με το ΕΣΠΑ. Κρύβει ότι αυτά τα κονδύλια είναι «ματωμένα λεφτά», προέρχονται από το άγριο χαράτσωμα του λαού. Είναι ψίχουλα μπροστά σ' αυτά που εισπράττονται, που το μεγαλύτερο μέρος τους πάει άμεσα στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Είναι σχεδόν τα μόνα που απέμειναν μετά τη δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Είναι τα ίδια λεφτά για τα οποία πανηγυρίζουν όλοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Και η ΕΕ, και η κυβέρνηση, και η Περιφέρεια, και οι Δήμοι τα εμφανίζουν -ο καθένας ξεχωριστά - ως δική τους επιτυχία. Τελικά, είναι κονδύλια για έργα που το μεγαλύτερο μέρος τους κατέληξε σε προμηθευτές υλικών και μηχανημάτων εισαγωγείς και στις τράπεζες.

«Αυτή την πολιτική - τόνισε ο Στ. Ορφανός - στήριξε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρα από κομματική προέλευση (...) Μοναδική αντιπολίτευση οι τρεις Περιφερειακοί Σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" (...) πρόβαλλαν -όσο μπορούσαν- την ανάγκη για την ανατροπή όχι μόνο της πολιτικής του, αλλά και της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου. Και μαζί πρόβαλλε την πρόταση για συγκρότηση Λαϊκής Συμμαχίας από τη λαϊκή πλειοψηφία, για την κατάκτηση και οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org