Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντικαταστάτης της σοσιαλδημοκρατίας

«Η σοσιαλδημοκρατία, με μεγάλη συμβολή στην οικονομική, δημοκρατική και κοινωνική πρόοδο, ξεπερνά σε συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση την ευρωπαϊκή Δεξιά. Μετά την κατάρρευση του αποτυχημένου σοβιετικού μοντέλου, η σοσιαλδημοκρατία έχασε μεγάλο μέρος του πολιτικού αντικειμένου και του αντισταθμιστικού ρόλου της απέναντι στο κομμουνιστικό δέος. Η κομμουνιστική Αριστερά στη Δυτική Ευρώπη, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να παρουσιάσει ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, γινόταν κομμάτια και θρύψαλα, άξια για λύπηση. Κάποιοι, μη έχοντας την ικανότητα να εργαστούν για τη διατύπωση του νέου υποδείγματος, επέλεξαν τον ακίνδυνο για την παγκόσμια νεοφιλελεύθερη κυριαρχία δογματισμό. Στην Ευρώπη τα νερά ταράχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρωτοβουλία, που με εξαιρετική επιτυχία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, για μια νέα Αριστερά που θέλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία» (Αυγή», 12/3/2014). Τι ομολογεί ο αρθρογράφος; Οτι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αντικαταστήσει τη σοσιαλδημοκρατία στο ρόλο που έπαιζε επάξια την περίοδο πριν από την αντεπανάσταση, δηλαδή το αντίβαρο στο κομμουνιστικό κίνημα και το σοσιαλισμό μέσω της χειραγώγησης του εργατικού κινήματος! Αυτές τις «ευθύνες απέναντι στην κοινωνία» , δηλαδή απέναντι στο κεφάλαιο, ετοιμάζεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε ο αρθρογράφος της «Αυγής» λοιδορεί όσα ΚΚ αρνήθηκαν να απεμπολήσουν τον επαναστατικό τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε γρανάζια του συστήματος όπως π.χ. σε Γαλλία, Ιταλία, συμβάλλοντας στην υποταγή του εργατικού κινήματος και των λαών στα μονοπώλια.

Γιατί οι κόντρες;

«Ο,τι ήταν η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή κρίση είναι σήμερα το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα: Ο αποδιοπομπαίος τράγος ή, αν προτιμάτε, το μαύρο πρόβατο, καθώς παρουσιαζόταν ότι εμμένει στις υψηλότερες εκτιμήσεις για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι η αρμοδιότητα για τα τεστ κοπώσεως παραμένει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτός από θέμα αρχής, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για τους Ευρωπαίους: Ενα υψηλότερο ποσό από τα 6,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η τελευταία, θα σήμαινε ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφήνοντας μικρότερο υπόλοιπο διαθέσιμο για την κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού προγράμματος. Αυτό, με τη σειρά του, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το καλύψουν με νέα κεφάλαια, ένα ενδεχόμενο που δεν επιθυμούν» («Καθημερινή», 12/3/2024). Αλλο ένα σημάδι οξύτατης κόντρας ΔΝΤ - Ευρωζώνης, με επίκεντρο τη διαχείριση της κρίσης. Το ΔΝΤ σπρώχνει να πληρώσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια το όποιο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ή αλλιώς θα παραμείνουν οι τράπεζες υπό επιτήρηση χωρίς να μπορούν να χρηματοδοτούν την καπιταλιστική ανάκαμψη. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι οι ανταγωνισμοί αφορούν το μείγμα διαχείρισης που θα στηρίξει το νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου...

Αντιλαϊκές πλάτες

«Η τρόικα και το μνημόνιο βρίσκονται στη θέση του κατηγορούμενου»... «Η κυβέρνηση έχει μείνει μόνη της να υπερασπίζεται το μνημόνιο»... «Η Ευρωβουλή καταλήγει σε πόρισμα - κόλαφο για την τρόικα και τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής»! Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα έλεγχε το ρόλο της τρόικας, βάζοντας πλάτες για ευνόητους λόγους σε μια διαδικασία που αντανακλούσε ενδοαστικές διαμάχες.

Οταν φάνηκε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες, τα «έστριψε», όπως συνηθίζει. Ετσι ο ευρωβουλευτής του Νίκος Χουντής δηλώνει: «Οι λαοί της Ευρώπης με την ψήφο τους τον Μάιο θα αποδοκιμάσουν τις δυνάμεις που σήμερα, μέσω της Εκθεσης, νομιμοποιούν την Τρόικα και δικαιολογούν τις πολιτικές της. Θα αποδοκιμάσουν εκείνες τις δυνάμεις που ενσωμάτωσαν τις μνημονιακές και τροϊκανές πολιτικές μέσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στο λαό για την ΕΕ, που δεν την αφήνουν τάχα να αγιάσει οι μνημονιακοί... Λες και το μνημόνιο δεν είναι κομμάτι της στρατηγικής της... Ε, μισές δουλειές θα κάνουν οι λαοί της Ευρώπης αν η αποδοκιμασία τους δεν συμπεριλάβει και τις δυνάμεις της ευρωαριστεράς, που τους φλομώνει στο ψέμα για την ΕΕ, παίζοντας και το πιο βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες τους.

Ψευτορεπορτάζ

Κατά τη διαδικασία της επιλογής της ιμπεριαλιστικής δύναμης που θα ξεσκίσει τις σάρκες του λαού της Ουκρανίας, τα ντόπια αστικά Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το μέλλον των Ουκρανών εξαρτάται από το αν θα πάνε με τη «Δύση» ή με τη Ρωσία. Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια οι ανταποκριτές τους από τη Μόσχα τάσσονται ανοιχτά με τη Ρωσία, ενώ όλες τις τελευταίες μέρες «κεντούν» οι απεσταλμένοι τους από την Αθήνα, που παπαγαλίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Εκεί όμως που όλοι τους είναι άτεγκτοι, εκεί που κανείς δεν έχει δεύτερη κουβέντα, εκεί που όλα τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών ακολουθούν ενιαία και απόλυτα ομοιόμορφη γραμμή είναι η αμαύρωση και η κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού. Σε αυτά τα πλαίσια αποσιωπούν και πνίγουν κάθε μαρτυρία υπέρ του σοσιαλισμού, ενώ δεν διστάζουν να διαστρεβλώσουν και τα όσα λένε ακόμα και οι πολίτες στους οποίους προσφεύγουν για να κάνουν υποτίθεται ρεπορτάζ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ...«ρεπορτάζ δρόμου», που παρουσίασε ο ΑΝΤΕΝΝΑ το περασμένο Σάββατο το βράδυ. Εκεί ανάμεσα σε άλλους, οι δηλώσεις των οποίων παρουσιάστηκαν από το κανάλι φύρδην μίγδην, ένας νέος εξηγούσε ότι ...αλλού βρίσκεται το πρόβλημα.

Είπε ο άνθρωπος αυτολεξεί: «Στην οικονομία υπάρχει κρίση και δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές. Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη χρονιά. Εδώ και 23 χρόνια είναι έτσι η κατάσταση. Με το που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δουλειά».

Και αυτοί οι άθλιοι εμφάνισαν την εξής «μετάφραση»: «Με την κατάσταση που δημιουργήθηκε τώρα δεν έχω καθόλου δουλειά και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μετά το δημοψήφισμα ελπίζω σε κάτι καλύτερο, αλλά δεν το βλέπω».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής Επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι, παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Οι δυνάμεις αυτές φοβούνταν τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε στις μάζες και ήταν αντίθετοι στη μετατροπή των σοβιέτ σε όργανα της καινούργιας, της επαναστατικής εξουσίας. Ακολούθως, συγκροτείται Προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβοφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Αντιπροσωπείες εργατών διαμαρτύρονταν αδιάκοπα στο Σοβιέτ της Πετρούπολης ζητώντας να πάρει εκείνο όλη την εξουσία στα χέρια του. Αλλά οι αρχηγοί των μενσεβίκων - εσέρων κατόρθωσαν να πείσουν την πλειοψηφία του Σοβιέτ πως η Προσωρινή κυβέρνηση θα ενεργεί κάτω από τον έλεγχό του και θα εκτελεί τη θέληση του λαού.

1924 Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία και την καταλαμβάνουν. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη σε μια ενδεχόμενη επιδρομή. Η πολιτική αυτή του λεγόμενου κατευνασμού, δηλαδή της μη αντίθεσης στον Χίτλερ, αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1944 Στις 15-16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1946 Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων (σύλλογοι που συγκροτήθηκαν στα πλαίσια του ΕΑΜ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας»). Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15-19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι. Στην Εκκληση τονιζόταν: «Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου, όπλου επίθεσης και μαζικής εξολόθρευσης ανθρώπινων υπάρξεων, και ένα αυστηρό διεθνή έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Θα θεωρήσουμε σαν εγκληματία πολέμου την κυβέρνηση που πρώτη θα χρησιμοποιούσε το ατομικό όπλο ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σ' όλο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση».

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org