Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ο «εφιάλτης» του σεισμού να γίνει οργανωμένος αγώνας

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Μνήμες και ακούσματα από τα γεγονότα του '53 ξυπνούν... Από το μεσημέρι της Κυριακής 26 Γενάρη, όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος με 5,9 Ρίχτερ μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Απανωτά χτυπήματα που ήρθαν να αναδείξουν με τραγικό τρόπο το τι σημαίνει ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που παίρνει υπόψη του τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την προστασία και τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Ως αποτέλεσμα της «μη επιλεξιμότητας» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έργων που αφορούν στη σεισμική πρόληψη, στην ασφάλεια του παιδιού στο σχολείο, στη ζωή του γέροντα στο Γηροκομείο, στο βιος του φτωχού επαγγελματία...

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι μόνο δε δίνει ουσιαστικές λύσεις, αλλά εντείνει την αβεβαιότητα. Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς φέρνουν στο νου πως λίγο πολύ τα ίδια μέτρα ανακοινώθηκαν και το 1995, το 1999, το 2008 κ.λπ. κ.λπ. Γρεβενά, Κοζάνη, Αθήνα, Ηλεία, Πάτρα. Από τότε μέχρι και σήμερα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οικογένειες που δεν μπόρεσαν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, που δεν άντεξαν να περιμένουν για τη στεγαστική συνδρομή. Ανθρωποι που οι προτεραιότητες και οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων τούς κρατάνε ακόμα «σεισμόπληκτους»... Και τα προβλήματα μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, την περασμένη Πέμπτη από την Κεφαλονιά, τόνισε την ανάγκη για πολύ συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα προστασίας των πληγέντων. Το ΚΚΕ διεκδικεί:

Πλήρη αποζημίωση για όλες τις καταστροφές, κτιρίων και οικοσκευής. Κατάργηση χαρατσιών και φόρων, διαγραφή δανείων και χρεών των πληγέντων. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές, όπως στο δίκτυο υδροδότησης, στο οδικό δίκτυο, στο γηροκομείο. Κατασκευή των 5 σχολικών συγκροτημάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Ελεγχος όλων των σχολικών κτιρίων. Ειδική ρύθμιση για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Εξασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κεφαλονιάς. Και αποτυπώνει την προσπάθεια σωματείων, μαζικών φορέων, της Λαϊκής Επιτροπής για αλληλεγγύη και οργάνωση του αγώνα για να διεκδικήσουν ό,τι θα τούς ανακουφίσει σήμερα, ό,τι θα τούς δώσει οριστική λύση αύριο...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org