Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΛΙΚΗΣ
Ζουν με το φόβο μιας κατολίσθησης

Βράχοι πάνω από το χωριό Αθέρας
Βράχοι πάνω από το χωριό Αθέρας
Περιοδεία στα χωριά της Παλικής, που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από τους σεισμούς, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θόδωρο Γουλή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Ιονίων Νήσων, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια. Στόχος, η καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή, η ανάδειξη των προβλημάτων των κατοίκων και η διεκδίκηση άμεσων μέτρων σχετικά με αυτά.

Χωρίς νερό έχει μείνει το Ληξούρι, καθώς προβλήματα που προϋπήρχαν στο δίκτυο, σε συνδυασμό με τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί, το έχουν καταστήσει ακατάλληλο για κάθε χρήση και η παροχή του έχει διακοπεί. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους και με το Ληξούρι. Κλειστοί είναι μια σειρά παράδρομοι στο χωριό Αγία Θέκλη, ενώ 15 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «προσωρινά μη κατοικήσιμα», όπως σημειώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Αναλυτής. Λόγω κατολίσθησης, υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία των Πετανών. Αν και ο στρατός άνοιξε το δρόμο, κάτοικοι του χωριού τονίζουν πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, ο κίνδυνος κατολισθήσεων παραμένει και χρειάζεται να παρακαμθεί το συγκεκριμένο σημείο, με νέο δρόμο. Τους μηχανικούς για τον έλεγχο των κτιρίων περίμεναν χτες κάτοικοι και επαγγελματίες στα Δαμουλιανάτα, που υπέστησαν ζημιές. «Μας είπαν να μην πειράξουμε τίποτα», αναφέρουν και τονίζουν πως μετά το σεισμό της Δευτέρας, αν και έκαναν τις σχετικές αιτήσεις, δεν είχε περάσει κλιμάκιο για έλεγχο των κτιρίων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους στο χωριό Αγ. Θέκλη στην Παλική
Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους στο χωριό Αγ. Θέκλη στην Παλική
«Δε μας έφαγε ο σεισμός και θα μας φάνε οι βράχοι». Οι κάτοικοι στο χωριό Αθέρας βλέπουν το βουνό να κρέμεται από πάνω τους, καθώς ο σεισμός έχει προκαλέσει αποκόλληση βράχων και κατολισθήσεις. Πλέον, δε φοβούνται μόνο τις συχνές σεισμικές δονήσεις αλλά και τις βροχές και ό,τι άλλο μπορεί να φέρει έναν από τους βράχους πάνω στο σπίτι τους. Ετσι, άλλοι μένουν σε συγγενείς και άλλοι στα αυτοκίνητά τους.

Ηδη, ένας βράχος διέλυσε τη στέγη ενός σπιτιού, που συμπτωματικά ήταν άδειο εκείνη την ώρα, και σταμάτησε στην αυλή του, λίγα μέτρα πριν από το επόμενο σπίτι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Κώστα Κοσμάτο, περίπου 15 σπίτια διατρέχουν άμεσο κίνδυνο λόγω της θέσης τους, χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί κανένας κάτοικος του χωριού ασφαλής σε μια περίπτωση κατολίσθησης. «Στρίβειν διά του αναχώματος», χαρακτηρίζει τη «λύση» της κατασκευής αναχώματος που προωθεί η δημοτική αρχή, για το οποίο οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι δεν προσφέρει καμία ασφάλεια: Το βάρος των βράχων και η κλίση της πλαγιάς είναι τέτοια που το υποτυπώδες ανάχωμα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία των βράχων αλλά ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνο, αφού οι πέτρες του τοιχίου μπορεί να συμπαρασυρθούν από τα τμήματα των βράχων που ζυγίζουν αρκετούς τόνους.

Στην έκκληση των κατοίκων να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και την περιφέρεια προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org