Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11767

ΚΚΕ
ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν σχέδια συνομοσπονδίας και διχοτόμησης

ΣΕΛ.  7
Με ψίχουλα δεν κλείνουν οι πληγές του σεισμού στην Κεφαλονιά

ΣΕΛ.  15

Κοροϊδία τα κυβερνητικά μέτρα. Συνεχίζουν οι αγρότες!

  • Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων
  • Περιοδεία πραγματοποίησε χτες στο μπλόκο της Νίκαιας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΚΚΕ, τη στήριξη στον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών
  • Συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο στις 12.00 μ. στο μπλόκο της Νίκαιας από ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, συνδικάτα και φορείς

Δ. Κουτσούμπας: Θεωρούμε ότι εδώ, μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, θα πρέπει να οικοδομείται η μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια συμμαχία που δεν θα χωρίζει τους ανθρώπους, τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους ανάλογα με το τι δουλειά κάνουν ή σε ποιον κλάδο ανήκουν, ούτε με το ποιες ήταν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις μέχρι χτες, αλλά θα πρέπει να τους ενώνει σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ενάντια σ' αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, ενάντια στην ΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια ξεκλήριζε την αγροτιά ή έκανε τέτοιες προσπάθειες με τα μέτρα που έπαιρνε, αλλά για μια ακόμη φορά, με την ΚΑΠ 2014-2020, θέλει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.


ΣΕΛ.  4  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμπεράσματα με αφορμή την Κεφαλονιά

Η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές για να βγάλει κάποιος σημαντικά συμπεράσματα για το τι σημαίνει καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, ποιες είναι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους σε επίπεδο συνολικού σχεδιασμού στον τομέα των έργων υποδομής, ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, τι προσανατολισμούς έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πού κατευθύνει τα περίφημα «πακέτα» χρηματοδότησης.

Τι αναδεικνύεται με αφορμή τους σεισμούς της Κεφαλονιάς; Οτι έργα όπως αυτά που είναι απαραίτητα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, την ασφάλεια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να αποκτήσουν προτεραιότητα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Παρά μόνο στο μέτρο που εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δηλαδή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τέτοιων έργων δεν γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι αντιμετωπίζουν το ζήτημα κυβέρνηση, Τοπικές Διοικήσεις, η ΕΕ. Η αντισεισμική θωράκιση, που περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων και προληπτικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι ανύπαρκτη στο σύνολο της χώρας. Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Αττική, για παράδειγμα, πριν λίγους μήνες οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια έφεραν το θέμα και πήραν την απάντηση από τον περιφερειάρχη ότι οι πόροι για τέτοια έργα έχουν περικοπεί κατά 67%.

Τέτοια έργα - σε πολύ μεγάλο βαθμό - δεν κρίνονται επιλέξιμα και δεν εντάσσονται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης της ΕΕ παλιότερα. Τα έργα υποδομών, που είναι ζωτικής σημασίας για το λαό, μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ο όποιος σχεδιασμός και υλοποίηση υπαγορεύονται από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ανάγκες επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό βλέπουμε, για παράδειγμα, πολύ συχνά να εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές, όπου την ίδια στιγμή «τρέχει» μια άλλη μεγάλη καπιταλιστική επένδυση. Γι' αυτό, η κυβερνητική εξαγγελία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999, για προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων, έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά και 10 χρόνια μετά είχαν γίνει μόλις 4.000 έλεγχοι.

Η αντισεισμική αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η κατασκευή ασφαλών λαϊκών κατοικιών, η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου είναι υπόθεση λαϊκής πάλης.

Αλλά πρέπει να είναι καθαρό ότι καμιά κυβέρνηση, καμιά Τοπική Διοίκηση στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ δε θα μπορέσει να λύσει ουσιαστικά αυτά τα ζητήματα.

Προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποδομών με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας βασισμένος στην κοινωνική ιδιοκτησία στα εργοστάσια, στις κατασκευές, στη γη, στις υποδομές κ.λπ. Μια οικονομία που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας. Μια τέτοια οικονομία προϋποθέτει ο λαός να είναι στην εξουσία.

Γιατί, δεν είναι δυνατόν η ζωή και η ασφάλεια της λαϊκής οικογένειας να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του κάθε καπιταλιστή και του αστικού κράτους... Και αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Μάη.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια
  • Τεράστιες αυξήσεις και νέες εγκαταστάσεις διοδίων.
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 10 π.μ. στα πλευρικά διόδια της Πάχης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεγάρων.

ΣΕΛ.  11


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
Αντιθέσεις στο μείγμα διαχείρισης

ΣΕΛ.  9
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΣΕΛ.  19
Αυξάνεται ο γερμανικός στρατός στην Αφρική

ΣΕΛ.  18
Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία

Να πάρουν μαζικά μέρος στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από τις Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, με αιχμή το ζήτημα της Υγείας, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών Υγείας απέμειναν σήμερα.


ΣΕΛ.  12

Eurokinissi

«Εφυγε» ο σύντροφος Ορέστης Κολοζώφ

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org