Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμάκωση της προπαγανδιστικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές

Πρωτοβουλίες ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο να εξωραΐσει το αποκρουστικό πρόσωπο της EE και να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο, αναλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο

Eurokinissi

Πρωτοβουλίες ενόψει των ευρωεκλογών, με στόχο να εξωραΐσει το αποκρουστικό πρόσωπο της EE και να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο, αναλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προπαγανδιστική εκστρατεία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπροστά στις ευρωεκλογές του Μάη του 2014, με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε διήμερο «θεματικό ενημερωτικό σεμινάριο» για δημοσιογράφους, στις 28 - 29 Γενάρη 2014, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις ευρωεκλογές, το ευρώ και την οικονομική πολιτική της EE. Τα ευρωενωσιακά επιτελεία, μετά από την αρχική φάση που είχε ως κύριο άξονα τη γενική αστική προπαγάνδα για τις ευρωεκλογές, επικεντρώνουν σε δεύτερη φάση γύρω από τους θεματικούς άξονες «Οικονομία, Νόμισμα, Θέσεις Εργασίας, η Ευρώπη στον κόσμο και η ποιότητα ζωής», ώστε να καθορίσουν την ατζέντα της πολιτικής προεκλογικής συζήτησης.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί συνέχεια της προεκλογικής καμπάνιας με τίτλο «Μπορείς να δράσεις, να αντιδράσεις, να επηρεάσεις», που ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες τα όργανα της EE, στις 10 και 11 Σεπτέμβρη του 2013, στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή 83 δημοσιογράφων από όλα τα κράτη - μέλη της EE - ανάμεσά τους 4 Ελληνες δημοσιογράφοι - συνολικά 300 περίπου στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ κ.ά. που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αστικής προπαγάνδας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημέρωση, από το μηχανισμό της EE, σε ακαδημαϊκούς και στελέχη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, σχετικά με την εξέλιξη της εκστρατείας, τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της πολιτικής της EE και συζήτηση με ευρωβουλευτές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση.

Ταχύρρυθμα «φροντιστήρια» στη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων

Σκοπός τής, ιδιαίτερα ενισχυμένης, προπαγάνδας της EE για τις ευρωεκλογές είναι η χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, που σε μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλη περίοδο θέτουν σε αμφισβήτηση, οργίζονται και αγανακτούν, έρχονται σε αντίθεση - αν και με θολό και συγκεχυμένο ταξικά τρόπο στα περισσότερα κράτη - μέλη - όχι μόνο με τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με την ίδια την ύπαρξη και το οικοδόμημά της. Τα «σεμινάρια» αυτού του είδους έχουν το χαρακτήρα ταχύρρυθμων «φροντιστηρίων» σε αστούς δημοσιογράφους και δημοσιολόγους της αστικής πολιτικής και ιδεολογίας, ώστε να τους εξοπλίσουν με τα αντιδραστικά επιχειρήματα, που πρέπει να προβάλλουν στα αστικά μέσα ενημέρωσης - έντυπα και ηλεκτρονικά - για να εξωραΐσουν το αποκρουστικό πρόσωπο της διακρατικής συμμαχίας των μονοπωλίων - EE, να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο, στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Το συγκεκριμένο «φροντιστήριο» ήταν θεματικό και είχε «μαθητές» δημοσιογράφους του οικονομικού Τύπου, με πιο τεχνική ενημέρωση, προκειμένου τα ευρωενωσιακά αστικά επιτελεία να τους εξοπλίσουν επαρκέστερα με προπαγανδιστικά επιχειρήματα.

Η αγωνία των αστικών επιτελείων στην EE και στα κράτη - μέλη, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά στη διάρκεια του «σεμιναρίου», είναι πώς θα καταφέρουν να αποσυνδέσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συναποφασίζει και πρωτοστατεί στην αντιλαϊκή λαίλαπα ενάντια στους λαούς, από τη γενικότερη αρνητική εικόνα που καταγράφεται για την EE στις δημοσκοπήσεις.

Δηλαδή, πώς θα «νομιμοποιηθεί» στη λαϊκή συνείδηση ο ευρωενωσιακός μονόδρομος. Γι' αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί η προπαγάνδα της EE και των αστικών επιτελείων γύρω από την προσπάθεια να παρουσιάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν το μόνο θεσμικό «δημοκρατικά εκλεγμένο από τους λαούς» όργανο της EE, πράγμα που άλλωστε στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πυροτεχνήματα

Γι' αυτό το σκοπό, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις των ευρωενωσιακών στελεχών, θα προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή συνείδηση, αξιοποιώντας δύο πυροτεχνήματα:

-- Την έκθεση για το ρόλο και τη δραστηριότητα της τρόικας, που όμως όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οδηγείται σε φιάσκο τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να αποποιηθεί το ρόλο του ως «λαγού» και προπομπού όλων των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπατούσε και συνεχίζει να εξαπατά τους εργαζόμενους, ότι δήθεν το Ευρωκοινοβούλιο θα συντάξει «έκθεση κόλαφο» για την τρόικα και τα «μνημόνια». Ο κάθε εργαζόμενος, που βιώνει το μαρτύριο της αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής της EE μπορεί σήμερα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το μέγεθος της κοροϊδίας που παίζουν στην πλάτη του τα ευρωενωσιακά όργανα, το Ευρωκοινοβούλιο, τα κόμματα του κεφαλαίου, του ευρωμονόδρομου και των «υγιών επιχειρηματιών», τα κόμματα της ευρωλαγνείας και του ευρωσυμβιβασμού.

-- Τη δήθεν «σθεναρή» στάση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για τη δημιουργία κοινού μηχανισμού εξυγίανσης και ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Προσπαθούν να εμφανίσουν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον του κεφαλαίου ως τάξης, σε αντιπαράθεση με τα επιμέρους συμφέροντα της πλουτοκρατίας ή τμημάτων της στα κράτη - μέλη, ώστε ο μηχανισμός συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να υπόκειται στα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων και να μην επηρεάζεται από τα επιμέρους συμφέροντα των αστικών τάξεων κάθε κράτους - μέλους, σαν δήθεν φιλολαϊκή λύση, ενώ συνιστά ένα ακόμη χτύπημα στα λαϊκά συμφέροντα, βάρβαρο μέσο για την πτώχευση των λαϊκών νοικοκυριών. Στο εν λόγω σεμινάριο του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση «φροντιστηριακά μαθήματα», συμμετείχε ασφαλώς και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου. Ομόφωνα, οι ευρωβουλευτές - αστοί και οπορτουνιστές - εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων των μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου, ανάμεσά τους και ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Die Linke και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Τ. Handel, παρουσίασαν τις ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση, το μηχανισμό πτώχευσης των λαών, της λεηλασίας των πενιχρών λαϊκών αποταμιεύσεων σαν φιλολαϊκή λύση.

«Δημοκρατικός μανδύας» στο αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εκφραστές των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου είναι εκείνοι που πρωτοστάτησαν σε όλες τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές ευρωενωσιακές αποφάσεις, όπως στην Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση. Χαρακτηριστική για την ακόμη μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την EE και τις αστικές κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη - μέλη, με την ενεργό στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν η δήλωση του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο πρέπει να υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τον ακόμη στενότερο συγχρονισμό των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις».

Τα ευρωενωσιακά προπαγανδιστικά επιτελεία, όπως ανοιχτά δήλωσαν, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα, που χρηματοδοτεί αδρά η EE, για να την υπερασπίζονται - ανάμεσά τους το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έχει προτείνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ώστε οι υποψηφιότητες των ευρωκομμάτων για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ντύσουν με «δημοκρατικό μανδύα» το αντιδραστικό ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

Η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να αναδείξουν την EE ως έστω τον «αναγκαίο δρόμο», το «μικρότερο κακό», με το μανδύα του «ευρωπαϊσμού», απέναντι στο άλλο αστικοφιλελεύθερο ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», γνήσιο γέννημα τμημάτων του κεφαλαίου που εξαρτούν τη δική τους κερδοφορία από διαφορετικές προσεγγίσεις για την έκταση, τις δομές και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της EE και της Ευρωζώνης, τον προσανατολισμό και την αναδιάταξη των διεθνών συμμαχιών τους δεν έχουν καμία σχέση με τον εργαζόμενο λαό. Τάση που εκφράζεται και από οπορτουνιστές, πρώην συνιστώσες και σημερινά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ το «σχέδιο Β» του Αλαβάνου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με προτάσεις για έξοδο από το ευρώ και την EE, χωρίς την ανατροπή της αστικής εξουσίας, που δεν είναι ούτε ριζοσπαστικές ούτε προοδευτικές.

Για το λαό που στενάζει κάτω από το ζυγό της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της διακρατικής συμμαχίας τους υπάρχει μόνο μία λύση. Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στο εργατικό κίνημα, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, στην ελληνική Βουλή, για να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα κόντρα στην εξουσία της αστικής τάξης. Ισχυρό ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας, για να αποτινάξει ο εργαζόμενος λαός τα δεσμά της EE και των μονοπωλίων, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.


του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ