Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11769

Με όπλο την αλληλεγγύη οι αγρότες συνεχίζουν στα μπλόκα

ΣΕΛ.  12  -  13
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δε συναινούμε σε διχοτομικές «λύσεις» τύπου Ανάν

ΣΕΛ.  9

Τα λαϊκά προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια είναι ζήτημα βαθιά ταξικό και πολιτικό

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Υγεία πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ με εισηγητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Μέσα από το πρόβλημα της Υγείας, με όλες τις μορφές και τους τρόπους που εκδηλώνεται και βασανίζει το λαό, αναδεικνύεται η αντιπαράθεση, ουσιαστικά, των δύο δρόμων ανάπτυξης.

Η λαϊκή πάλη στους τόπους δουλειάς, στους χώρους της Υγείας, στις συνοικίες, στα χωριά, στις σχολές, αποτελεί, θα λέγαμε, καθήκον να μαζικοποιηθεί και να ενταθεί. Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να αναπτύξει την αλληλεγγύη, να διεκδικήσει και να αποσπάσει όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες λύσεις. Δεν αρκεί όμως αυτό.

Η λαϊκή πάλη για να αντιστοιχηθεί με την οξύτητα της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πολιτικών τους στηριγμάτων, πρέπει να διαμορφώνει όρους για τη συγκρότηση ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας, μιας μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα, με προοπτική την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και όλης της κοινωνίας.


ΣΕΛ.  4  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οταν μιλάει ο ΣΕΒ

«Σήμερα βλέπουμε καθαρά ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν βγάζουν πουθενά. Αλλά το ίδιο το Μνημόνιο παρέχει τη δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης. Αν η χώρα μας είχε να αντιπαραθέσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης (...) που να φτάνει στους ίδιους στόχους από άλλους δρόμους, οικονομικά ηπιότερους και κοινωνικά πιο δίκαιους, πιστεύω ότι θα μπορούσε να εισακουστεί από τους εταίρους μας. Αυτό επείγει να κάνουμε σήμερα. Πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές στην Ευρώπη που διαπιστώνουν τα λάθη της τρόικας και το αδιέξοδο της συνταγής».

Τα παραπάνω είναι από συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ στον Τύπο. Και μόνο το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων καταφέρεται ενάντια στο μνημόνιο και ζητάει αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, σε συνεννόηση με την ΕΕ, είναι λόγος ισχυρός για το λαό να «κουμπώνεται» όταν ακούει καταγγελίες απ' όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα (από στελέχη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ) για την «πολιτική της λιτότητας» που είναι «αντιαναπτυξιακή». Κυρίως να μην θεωρεί ότι πίσω από αυτές τις διακηρύξεις υπάρχει η επιδίωξη για αποκατάσταση των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων. Αυτό που κρύβεται είναι η απαίτηση να διοχετευτεί χρήμα στο κεφάλαιο για να ενισχύσει τη δραστηριότητά του...

Τι λέει, όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ;

Η «δημοσιονομική εξυγίανση» και οι «μεταρρυθμίσεις» είναι το ζητούμενο, αλλά πρέπει να γίνουν με χαλάρωση της λιτότητας, για να διοχετεύονται λεφτά στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», με «κοινωνική πολιτική» (βλέπε πολιτικές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας).

Θεωρεί, επίσης, ότι η αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης πρέπει να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι ρήξης με την ΕΕ. Οι συνθήκες θεωρεί ότι είναι ώριμες για κάτι τέτοιο, καθώς κερδίζει έδαφος στην ΕΕ η ιδέα αλλαγής του μείγματος, για να σταθεροποιηθούν τα σημάδια της αναιμικής ανάκαμψης, μετά από χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Ποιος άλλος λέει περίπου τα ίδια; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απλά προσθέτει ορισμένα επίθετα που κάνουν πιο αιχμηρή την προπαγάνδα του, όπως, π.χ., «σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέσα στην ΕΕ», «κατάργηση της λιτότητας και της πολιτικής των μνημονίων» κ.λπ. Η ταύτιση απόψεων ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από θέματα δεν είναι βέβαια καινούργια, επιβεβαιώνεται όμως συνεχώς τόσο από δηλώσεις του ΣΕΒ όσο όμως και από συγκεκριμένες τοποθετήσεις στελεχών του, αρθρογραφία στην «Αυγή», θέσεις των συνδικαλιστικών του δυνάμεων κ.ά.

Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της. Γιατί; Επειδή, όπως λέει, ανεξάρτητα από τη «ρητορική» και τα «ιδεογράμματα» του κάθε κόμματος, «έχει κι η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα ορισμένα, ας πούμε, "δόγματα". Ενα από αυτά λέει ότι (...) η προοπτική μιας νέας ανάπτυξης μπορεί να προέλθει σήμερα μόνο από τις δυνάμεις της παραγωγικής οικονομίας. Ποια κυβέρνηση μπορεί να το αγνοήσει αυτό και να επιτύχει;». Λέει, δηλαδή, με απλά λόγια αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι κάθε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και της αστικής εξουσίας δεν μπορεί παρά να ασκήσει πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο μοιράζονται και κοινές απόψεις...


Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ

Πλήθος κόσμου, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι έδωσαν χτες το μεσημέρι το «παρών» στο νεκροταφείο της Καισαριανής, για να πουν το στερνό «αντίο» στον σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ. Στην πολιτική κηδεία του σ. Ορ. Κολοζώφ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος.


ΣΕΛ.  8


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα της βοήθειας από το ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  20
Χωρίς υγειονομική κάλυψη 2,6 εκατ. ανασφάλιστοι!

ΣΕΛ.  14
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για κατάργηση των διοδίων

ΣΕΛ.  20
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αμεση ανάγκη αντισεισμικών ελέγχων σε όλα τα νησιά

ΣΕΛ.  20
ΕΚΛΟΓΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ
ΚΚΕ: «Σταυρώστε» κυριολεκτικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να «σταυρώσει» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και βεβαίως να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καθαρή θέση: Οχι στα δεσμά της ΕΕ, όχι στα δεσμά των μονοπωλίων και με συνέπεια, σταθερότητα βρίσκεται με το μέρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org