ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό

Την προώθηση ρύθμισης ώστε οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό κι όχι με λίστα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, συζήτησαν και συμφώνησαν σε συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλα, συμφώνησαν ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο να είναι 42 (δηλαδή διπλάσιος από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα). Τα κυβερνητικά επιτελεία αναμένεται να προωθήσουν άμεσα διάταξη στη Βουλή, ακόμα και εντός βδομάδας, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εντός των ημερών και να εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές της 25ης Μάη.

Η κίνηση αυτή δείχνει να έφερε κάποιες γκρίνιες στη συγκρότηση ενιαίου ευρωψηφοδελτίου της «Κεντροαριστεράς» με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, «58», Λοβέρδου κ.ά. Τo βράδυ της Κυριακής συνεδρίασε η ολομέλεια των «58» και χωρίστηκε στα δύο: Από τη μια πλευρά ήταν όσοι υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά για αλλαγή σχεδίου από τον Βενιζέλο, ο οποίος στοχεύει πρωτίστως στην ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και στον επιμερισμό της ευθύνης για ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις. Από την άλλη, υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι η «μεγάλη» κάλπη είναι πιο αξιοκρατική από την «παραταξιακή» (όπου θα καθοριζόταν από ΠΑΣΟΚ, «58» και άλλους ποιοι και σε ποια θέση θα έμπαιναν στη λίστα) που δεν θα μπορούσε κανένας να εγγυηθεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και ότι ανεξαρτήτως της αλλαγής του νόμου, το εγχείρημα θα πρέπει να προχωρήσει.

Τελικά εκδόθηκε ανακοίνωση με θετικές αναφορές για τη συνέχιση της προσπάθειας αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας: «Στη συνάντησή τους, οι 58 και οι συνεργαζόμενες κινήσεις (...) αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εθνική δικτύωση και την οργάνωση ομάδων πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα. Αντάλλαξαν απόψεις για τις αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει η τροποποίηση του νόμου για τις ευρωεκλογές. Δημιουργείται ένα νέο τοπίο του προεκλογικού αγώνα, στο οποίο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στις νέες συνθήκες».

Για το σταυρό προτίμησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταβάλει τις ευρωεκλογές «σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων"», ενώ αυτή ακριβώς είναι και δική του τακτική που κωδικοποιείται στο σύνθημα των «νέων και άφθαρτων». Για να μην αναφερθούμε στο ιστορικό των ομηρικών μαχών στο εσωτερικό του για το «σταυρό» ή τη διασφάλιση μιας εκλόγιμης θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο. Θετικά σχολίασε η ΔΗΜΑΡ το μέτρο, επικρίνοντας ωστόσο την κυβέρνηση για τον «αιφνιδιαστικό τρόπο» με τον οποίο το εισάγει.

Για τον αποκλεισμό των μεταναστών

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο απόφαση του ΣτΕ του 2013, η κυβέρνηση καταργεί τη δυνατότητα των ομογενών και μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές οι μετανάστες με πενταετή διαμονή στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ουσιαστικά τον αποκλεισμό των μεταναστών και ομογενών από το δικαίωμα ψήφου, λέγοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι «αμετάκλητη». ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Δείχνει» ξανά τη Γερμανία

Διευρύνεται η συζήτηση στους κόλπους των αστών για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Με βολές εναντίον της μιας ή της άλλης κυβέρνησης για ό,τι έγινε έως τώρα και πιέσεις στο πλαίσιο των σχέσεων ανισομετρίας που διαμορφώνονται στο εσωτερικό διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου όπως η ΕΕ, με αναζήτηση νέων ισορροπιών εν μέσω σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων, προκειμένου να ανοίξει η «αγορά» και να διευρυνθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, στη συνεδρίαση των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, και αφού προηγήθηκαν ταξίδια του σε ΗΠΑ και Γαλλία, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των δύο κυβερνήσεων.

Μιλώντας για «το πρόβλημα της τρόικας» είπε πως «ξεκινάει μέσα από την πίεση των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδίως της γερμανικής κυβέρνησης, να έρθει το ΔΝΤ και να εγκατασταθεί στην καρδιά της Ευρωζώνης. Γιατί η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν το 2010 να έρθει το ΔΝΤ μέσα στις Βρυξέλλες να εγκατασταθεί; Γιατί είχε τεχνογνωσία, όχι γιατί είχε κεφάλαια. Γιατί είχε τεχνογνωσία».

Παραπέρα υποστήριξε πως με την τρόικα «μειώνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποξενώνεται τελείως φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από οποιαδήποτε διαδικασία. Η διαδικασία είναι διαδικασία Γιούρογκρουπ, είναι διαδικασία διακυβερνητική. Και όταν λέμε διαδικασία διακυβερνητική τι εννοούμε; Εννοούμε σκληρούς συσχετισμούς, μεταξύ αυτών που είναι δημοσιονομικά "ενάρετοι" και αποφασίζουν και αυτών που είναι δημοσιονομικά "άσωτοι" και πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για μια «πολιτική ανισορροπία στην Ευρώπη»: «Ποιοι είναι οι δημοσιονομικά "ενάρετοι"; Οι πέντε χώρες με τριπλό Α στην πιστοληπτική ικανότητα. Στην πραγματικότητα ποιες είναι οι χώρες αυτές; Μόνο η Γερμανία». Και συνέχισε: «Υπάρχει πάντα το πρόβλημα του άξονα Παρίσι - Βερολίνο. Υπάρχει πάντα η πίεση προς τη Γαλλία η οποία καθορίζει τις πανευρωπαϊκές ισορροπίες. Αν δείτε πόσες χώρες είναι σε πρόβλημα από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, θα δείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι άμεσα ή έμμεσα σε πρόβλημα. Αρα υπάρχει μια πολιτική ανισορροπία. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα».

Ειδικά για το ΔΝΤ είπε πως «ήρθε στην Ευρωζώνη ως βασικά γερμανική απόφαση και η αλήθεια είναι ότι υπήρξε στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία, το ΔΝΤ και κάμφθηκε η αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί ημερών Τρισέ για να γίνει το PSI, δηλαδή το μεγάλο "κούρεμα" του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά το μέρος που το χρέος ανήκε σε τράπεζες, funds και γενικά στον διεθνή ιδιωτικό τομέα».

Ο Ε. Βενιζέλος περιέγραψε τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και σε ένα άλλο ζήτημα, «το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ. Σε ποιους κανόνες υπακούει; Είναι μια ανοιχτή, διαρκής διακυβερνητική διάσκεψη που παίρνει αποφάσεις διακυβερνητικά κάθε μέρα, εκδίδει ανακοινωθέντα που στην πραγματικότητα είναι διακυβερνητικές συμβάσεις σε κάθε συνεδρίασή του. Δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό στοιχείο, καμία κοινοτική μέθοδος και βέβαια ισχύει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Ισχύει η πραγματικότητα του ισχυρού και του αδύνατου. Υπάρχει το πολύ απλό πραγματικό γεγονός. Αυτή είναι η αλήθεια».

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει μια δήλωση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκειμένου να χυμήξουν ...κοράκια: «Εάν αύριο έχουμε μια δήλωση του Συμβουλίου (του Γιούρογκρουπ) και μια συμφωνία με το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας που έχει το ένστικτο του κέρδους είναι έτοιμος να συμφωνήσει. Αγοράζει Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ καλή αγορά τα ελληνικά ομόλογα. Είναι πάρα πολύ καλές οι επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές αξίες τώρα».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Μόνο στο δήμο βασικής εγγραφής τους θα μπορούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες για τις τοπικές εκλογές. Για δε τις ευρωεκλογές, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είναι γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Ενας δημότης Πτολεμαΐδας που διαμένει στην Αθήνα και έχει καταγραφεί ως ετεροδημότης, την πρώτη Κυριακή θα πάει στην Πτολεμαΐδα να ψηφίσει για δήμο - περιφέρεια. Τη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσει για ευρωεκλογές στην Αθήνα και δήμο - Περιφέρεια στην Πτολεμαΐδα!

Για να ψηφίσει και για τις ευρωεκλογές στην Πτολεμαΐδα θα πρέπει ως τις 14 Μάρτη να κάνει αίτηση διαγραφής από τον κατάλογο ετεροδημοτών της Αθήνας.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου διευκρινίζεται ότι «οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους». Ως εκ τούτου, όσοι εκλογείς επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες ή να μεταδημοτεύσουν, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 14 Μάρτη.

Αντίστοιχα, όσοι από τους ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για την ανάδειξη μελών του ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη, μπορούν να το δηλώσουν έως τις 14 Μάρτη, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Αν δεν γίνει η αίτηση διαγραφής, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του ευρωκοινοβουλίου, αφού σ΄ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν για να μπορέσουν να ψηφίσουν και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το δε προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή το Λιμενικό Σώμα και οι ναυτικοί, μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους Προϊσταμένους ή τους Διοικητές τους την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και τη μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να «σταυρώσει» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας δήλωσε για τη σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές: «Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και βεβαίως να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καθαρή θέση: Οχι στα δεσμά της ΕΕ, όχι στα δεσμά των μονοπωλίων και με συνέπεια, σταθερότητα βρίσκεται με το μέρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ