ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από σταθμούς διοδίων

Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις για τις νέες αυξήσεις στα διόδια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα διόδια Αφιδνών και της Ελευσίνας για την πλήρη κατάργηση των διοδίων. Οι κομμουνιστές «κοκκίνισαν» τους σταθμούς των διοδίων με σημαίες και πανό που έγραφαν: «Κατάργηση όλων των διοδίων, δημόσιες σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες».

Οι διαδηλωτές ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, η οποία προβλέπει ότι «καταργείται κάθε υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε τέλους και εν γένει αντιτίμου για τη χρήση οδικών δικτύων σε όλη την ελληνική επικράτεια» και επίσης «καταργείται το αξιόποινο κάθε πράξης που σχετίζεται με τη μη καταβολή τέλους ή εν γένει αντιτίμου για τη χρήση οδικών δικτύων».

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζομένους, τους ανέργους, όλο το λαό να παλέψει για την κατάργηση των διοδίων. Για συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη».

Δυναμική και μαζική κινητοποίηση έγινε και στα πλευρικά διόδια στον κόμβο Μεγάρων που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεγάρων - Νέας Περάμου για την κατάργηση όλων των διοδίων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής άνοιξαν την μπάρα των πλευρικών διοδίων και η διέλευση των οχημάτων ήταν ελεύθερη για δύο ώρες. Αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα διοργανώνεται ευρεία σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Μεγάρων.

Κινητοποιήσεις έγιναν και την Κυριακή σε Φθιώτιδα, Θήβα, Τραγάνα και Αγ. Τριάδα. Συγκεκριμένα, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. στα διόδια της Φθιώτιδας έγινε κινητοποίηση που διοργάνωσε η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ για πλήρη κατάργηση των διοδίων, συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν, στις 3.30 το απόγευμα, στα διόδια Θήβας, Τραγάνας, Αγ. Τριάδας με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας.

Στον Ωρωπό

Εννέα άτομα συνέλαβε χτες η Αστυνομία σε σχέση με τον εμπρησμό σταθμού πλευρικών διοδίων στη Μαλακάσα. Ανάμεσά τους είναι ο δήμαρχος Ωρωπού, ο αντιδήμαρχος, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι μαζικών φορέων.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο εκλεγμένος σύμβουλος του ΚΚΕ στο Δήμο Ωρωπού με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Χασιώτης, «η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή - την οποία καταδικάζουμε - για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση των κατοίκων που είναι δικαιολογημένη και έρχεται ως συνέπεια της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία από τη μια χαρίζει τους εθνικούς δρόμους που έχει πληρώσει ο λαός σε ντόπιους και ξένους εργολάβους και από την άλλη στήνει παντού σταθμούς διοδίων αρπάζοντας και το τελευταίο ευρώ από τις τσέπες των δημοτών. Καλούμε τους κατοίκους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και τις Λαϊκές Επιτροπές να οργανώσουν τον αγώνα τους και ενάντια στα διόδια, γενικότερα για να μην υπάρχει κανένας εργολάβος ιδιοκτήτης των δρόμων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αμεση ανάγκη αντισεισμικών ελέγχων σε όλα τα νησιά

«Ενα βασικό συμπέρασμα από το σεισμό της Κεφαλονιάς, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, είναι ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί και δεν θέλει να πάρει μέτρα πρόληψης και προστασίας που να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από φυσικά φαινόμενα. Ο λόγος είναι ότι από τέτοια έργα και δράσεις δεν υπάρχει καπιταλιστικό κέρδος». Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Θόδωρος Γουλής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων και υποψήφιος Περιφερειάρχης.

«Είναι ενδεικτικό», πρόσθεσε, «ότι μέσα σε δώδεκα χρόνια έχουν ελεγχθεί μόνο το 10% των δημόσιων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά, εδώ στην Περιφέρειά μας, που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή σε όλη την Ελλάδα, οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι είναι σπάνιοι και επιλεκτικοί. Είναι ανύπαρκτα τα έργα αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα Ιόνια Νησιά και την Κέρκυρα. Υπάρχει πεισματική άρνηση από τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους να δεχτούν να υπάρξει ένα άμεσο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων και μέτρων». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Είναι ενδεικτικό ότι ο Περιφερειάρχης της ΝΔ έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ακόμα και τώρα μετά τον ισχυρό σεισμό της Κεφαλονιάς. Να σημειωθεί ότι μόλις δύο μήνες πριν είχε απορρίψει το έργο αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου του Ληξουρίου (το οποίο είναι παλιό και τώρα έπαθε μεγάλες ζημιές)».

Ο Θ. Γουλής καλεί όσους κατοικούν στα Ιόνια νησιά να διεκδικήσουν άμεσο πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, σε όλα τα νησιά, με απαίτηση για επαρκή χρηματοδότηση, γι' αυτό το σκοπό, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσα μέτρα για παροχή νερού στο Ληξούρι με τοποθέτηση δεξαμενών ή επιφανειακού δικτύου. Προμήθεια αιθουσών για όλα τα σχολεία που έχουν πάθει ζημιά, οι μαθητές της Κεφαλονιάς να μη δώσουν εξετάσεις. Αμεση προμήθεια προκατασκευασμένων σπιτιών για να μείνουν όλοι οι άστεγοι. Η επισκευή των σπιτιών και η ανέγερση νέων να γίνει με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.

  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση πόσιμου νερού σε ολόκληρη την Παλική, διοργανώνει σήμερα, στις 10.30 το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στον παιδικό σταθμό «Στέλλα Κουρούκλη» στο Ληξούρι.

Δέκα μέρες μετά το σεισμό και η οδική σύνδεση της Παλικής με το υπόλοιπο νησί παραμένει αποκομμένη. Οι κάτοικοι του Ληξουρίου χρησιμοποιούν την πορθμειακή γραμμή Ληξουρίου - Αργοστολίου. Την ίδια ώρα, οι καταυλισμοί που στήθηκαν από το Στρατό παραμένουν άδειοι, με τους σεισμόπληκτους να έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους σε σπίτια. Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει, παράλληλα, την έλλειψη συντονισμού στη διανομή της βοήθειας, που μοιράζεται από τη Νομαρχία και το Δήμο.

Παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα της βοήθειας από το ΠΑΜΕ

από τη συνέντευξη που δόθηκε στη Κεφαλονιά για την παράδοση των υλικών στο Εργατικό Κέντρο
από τη συνέντευξη που δόθηκε στη Κεφαλονιά για την παράδοση των υλικών στο Εργατικό Κέντρο
Την πρώτη παρτίδα με το υλικό που συγκέντρωσαν συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, παρέδωσε το Σάββατο αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που επισκέφτηκε το νησί. Το υλικό παρέλαβε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το οποίο θα αναλάβει να το διανείμει στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Συνολικά, παραδόθηκαν 500 κιλά ρύζι, 500 κιλά φασόλια, 500 κιλά φακές, 1.000 κιλά μακαρόνια, 1.500 κιλά γάλα και φαρμακευτικό υλικό.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μαζί με στελέχη του τοπικού Εργατικού Κέντρου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει τόσο η ταξική αλληλεγγύη στον εργατοκόσμο της Κεφαλονιάς, όσο και η οργανωμένη πάλη των κατοίκων για τη διεκδίκηση από το κράτος άμεσων και ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και άλλους φορείς του κινήματος. Τα υλικά που συγκεντρώνουν είναι:

  • Οινόπνευμα λευκό, πάνες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνες για παιδιά, υποσέντονα μιας χρήσης, χαρτί υγείας, χλωρίνες, γάζες άκοπες, φυσιολογικοί οροί 1.000 ml, Betadin solution, Betadin scrable και γάντια μιας χρήσης μέγεθος small.
  • Γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου βανίλια, κομπόστες, ζάχαρη και ντοματοπολτός.
  • Πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και ράντζα.

Επίσης, το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, ζήτησε άμεσα συνάντηση με τις Διοικήσεις των τεσσάρων λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών, προκειμένου να ζητήσουν έκτακτα μέτρα για την ουσιαστική οικονομική ανακούφιση του λαού της Κεφαλονιάς, και ειδικότερα στον τομέα των δανείων.

Συλλήψεις Τούρκων υπηκόων σε Αθήνα - Ηράκλειο

Στη σύλληψη τεσσάρων Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C προχώρησαν χτες οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Σε διαμέρισμά τους, στην περιοχή της Κυψέλης, βρέθηκε βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά, σύμφωνα με την Αστυνομία. Σε βάρος ενός από τους τέσσερις συλληφθέντες εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για δολοφονία στην Τουρκία. Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στην «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία. Παράλληλα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αστυνομία συνέλαβε 44χρονη υπήκοο της Τουρκίας, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στη χώρα της. Κατά τις τουρκικές αρχές, η γυναίκα έχει καταδικασθεί ερήμην για τρομοκρατική δράση στην Τουρκία. Η 44χρονη ζει τα τελευταία 14 χρόνια στην Ελλάδα και είναι παντρεμένη με συμπατριώτη της, πολιτικό πρόσφυγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ