ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς υγειονομική κάλυψη 2,6 εκατ. ανασφάλιστοι!

Το 79% είναι άνεργοι που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, 10% ελευθεροεπαγγελματίες και 7% αγρότες

Ασφάλεια, Υγεία, Πρόνοια για όλους διεκδικεί η ΠΑΣΕΒΕ, για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ

Eurokinissi

Ασφάλεια, Υγεία, Πρόνοια για όλους διεκδικεί η ΠΑΣΕΒΕ, για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ
Σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια θα φτάσουν οι ανασφάλιστοι που δεν θα έχουν υγειονομική κάλυψη το 2014, επειδή έμειναν άνεργοι ή έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Η παραπάνω εκτίμηση περιλαμβάνεται σε έρευνα του πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτη, και προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανασφάλιστοι το 2014 θα φτάσουν τα 2.693.659, εκ των οποίων το 79% είναι εργαζόμενοι (ΙΚΑ). Ακολουθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με 10%, οι αγρότες (ΟΓΑ) με 7%, οι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ) με 2%, οι ναυτικοί (ΝΑΤ) με 1% και τα λοιπά ταμεία 1%.

Ηδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (19/9/2013), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει ταυτοποιήσει (Σεπτέμβρης 2013) ότι 6.171.000 ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι 3.068.000 δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. «Οσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη», επισήμανε τότε ο Δημήτρης Κοντός.

Φαίνεται δηλαδή -μετά την εφαρμογή κάποιων ελάχιστων και προσωρινών μέτρων- ότι ο αριθμός των ανασφαλίστων που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη παγιώνεται πια πάνω από τα 2,6 εκατ. άτομα. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας δεν έχει υγειονομικές παροχές, λόγω της απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης.

Οι ανασφάλιστοι, σε πολλές περιπτώσεις, πάσχουν από σοβαρές, χρόνιες ασθένειες. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι μόνο στην Αττική εμφανίζονται 1.350 νέοι ανασφάλιστοι με καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και πνεύμονα κάθε χρόνο, από τα 5.500 νέα κρούσματα που καταγράφονται συνολικά για τις παραπάνω παθήσεις στην Αττική.

Στον κρατικό προϋπολογισμό εγγράφονται αστεία ποσά για την υγειονομική αντιμετώπιση των απόρων, των ανασφαλίστων και των μεταναστών, τα οποία καλύπτονται αργότερα με επιχορηγήσεις ή από ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Δηλαδή από την τσέπη των ίδιων των ασθενών.

Οι «προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες» για την «πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών» προσδιορίζονται κατά διαστήματα από κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, που όμως αφήνουν ακάλυπτους χιλιάδες ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στο κόστος της εμπορευματοποιημένης Υγείας.

Στο δαιδαλώδες πλαίσιο που ισχύει σήμερα για να αποκτήσει κάποιος ανασφάλιστος πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, προστέθηκε το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες ΠΦΥ» που αποτελεί κοροϊδία, γιατί προέβλεπε προσφορά υπηρεσιών μόνο για 230.000 άτομα και για περιορισμένο «πακέτο» εξετάσεων. Επίσης δεν καλύπτει ούτε φάρμακα, νοσηλεία, τοκετό, θεραπείες κλπ.

Στο Πρόγραμμα εγγράφονται όσοι έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ ατομικό ή 25.000 ευρώ οικογενειακό. Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 44.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 30.000.

Νέο χαράτσι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, χάνουν άλλο ένα 15% και αθροιστικά πάνω από 50% σε σχέση με το 2010

Νέα μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλει η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την τρίτη μείωση σε βάρος των εφάπαξ των δημοσίων στο διάστημα της τελευταίας τριετίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που αποτελεί συνέχεια και συνέπεια των σχετικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα δίνονται στο μέλλον δεν θα είναι σταθερά. Αντίθετα, κάθε χρόνο, το ύψος τους θα εξαρτάται από τις υποχρεώσεις του κάθε ταμείου, τα έσοδα που θα έχει το ταμείο και τον αριθμό των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται.

Ετσι, ενώ ο εργαζόμενος - ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο τις εισφορές του, στο τέλος του εργάσιμου βίου δεν δίνεται η παραμικρή εγγύηση για το ύψος του εφάπαξ που θα λάβει. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε δανεισμός των ταμείων εφάπαξ αλλά και η κρατική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας περί «εξυγίανσης» των δύο βασικών ταμείων εφάπαξ, του ΤΠΔΥ (δημόσιο) και του ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικός τομέας), η νέα μείωση με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ θα είναι τουλάχιστον 15%. Σημειώνεται ότι ανάλογη μείωση είχε επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και σε άλλα ταμεία, το φθινόπωρο του 2011, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Η δεύτερη μείωση επιβλήθηκε στο τέλος του 2012, με μειώσεις που έφταναν και το 80%! Ενδεικτικά, τότε, η μείωση στους δημοσίους υπαλλήλους του ΤΠΔΥ ήταν 26,67%, στους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ 42,29%, ενώ στους υπάλληλους Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ 41,52% κλπ. Ετσι, μέσα σε μια τριετία, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν πάνω από το μισό του εφάπαξ που λάμβαναν πριν τις ανατροπές των τελευταίων χρόνων.

Με τη νέα υπουργική απόφαση για το εφάπαξ και πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, οι ασφαλισμένοι του δημοσίου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/8/2013, των οποίων το εφάπαξ υπολογίζεται με τα ισχύοντα καταστατικά του ταμείου τους και σε αυτούς που συνταξιοδοτούνται μετά την 1/9/2013, όπου εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, για την υπεράσπιση του εφάπαξ. Οπως καταγγέλλει, «κυβέρνηση και ξενοδόχοι σχεδιάζουν την ουσιαστική και οριστική κατάργηση του ΤΑΠΙΤ και όσων παροχών απέμειναν».
Ο

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Μετά την απόφαση της Χαλυβουργικής ΑΕ να βγάλει σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενους, σε συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου που ήταν να γίνει για το θέμα, το προεδρείο δεν εμφανίστηκε, καθώς βρισκόταν στη Βουλή για να ζητήσει φθηνό ρεύμα για τους εργοδότες. Το γεγονός αυτό καταδικάστηκε από την Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής στους εργαζόμενους που ήταν μαζεμένοι στην πύλη του εργοστασίου. Πριν δυο χρόνια, η πλειοψηφία στο σωματείο έλεγε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε Χαλυβουργία», κατασυκοφαντώντας τον 9μηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και σιγοντάροντας όλα τα μέτρα που πρότεινε η εταιρεία (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία).

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Μόλις 526 σχολικοί φύλακες σε σύνολο 2.200 θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, ως βοηθοί υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε προχτές. Με δεδομένο ότι οι θέσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και αμείβονται με βάση αυτή, πολλοί από τους σχολικούς φύλακες που θα επανατοποθετηθούν και προηγουμένως ανήκαν στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Από την άλλη, όσοι δεν επιλεγούν, παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα και αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη, θα πεταχτούν στο δρόμο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κινητοποίηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στην οδό Μπότσαρη με Παπαναστασίου, οργανώνουν οι Επιτροπές Ανέργων Ε΄ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και Τούμπας, διεκδικώντας καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, μαθητές, φοιτητές και σβήσιμο των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Με 4ωρη στάση εργασίας σήμερα Τρίτη από τις 12 έως τις 4 και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και με 48ωρη απεργία την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15/2 κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ: Εκατοντάδες παράκτιοι αλιείς, χτες το πρωί, έδεσαν τα ψαροκάικα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση με την οποία τους απαγορεύει την αλιεία μπακαλιάρου για ένα μήνα. Οπως κατήγγειλαν, τώρα δεν τους επιτρέπεται να ψαρεύουν μπακαλιάρο για ένα μήνα και αύριο - μεθαύριο μπορεί να τους απαγορεύσουν την αλιεία και σε άλλα είδη.

ΛΑΡΙΣΑ: Σύσκεψη εργαζόμενων στα 5μηνα Κοινωφελούς Εργασίας και Βάουτσερ (επιταγή εισόδου στην εργασία), οργάνωσαν, από κοινού, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αποφασίσθηκε να γίνει και νέα συνάντηση την Παρασκευή 14/2, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και μια σειρά ενέργειες στον ΟΑΕΔ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάστηκαν.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Σύσκεψη για την ανεργία οργανώνουν την Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

FORTHNET: 24ωρη απεργία θα κάνουν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της «Forthnet», με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν στην εταιρεία, την υπογραφή ΣΣΕ με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ακύρωση των «warning letters», με τα οποία η εργοδοσία τρομοκρατεί τους εργαζόμενους.

ΣΕΤΗΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παρατείνονται και για την Πέμπτη 13/2, οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Θεσσαλονίκης (3 μ.μ. - 11 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου, 4ος όροφο ΕΚΘ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ