ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις

-- Ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, γιατρός του ΕΟΠΥΥ Αχαρνών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συμβασιούχων Γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, μίλησε για τις ευθύνες των συνδικαλιστών της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο αγώνας των γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ καθηλώθηκε σε συντεχνιακά αιτήματα και δεν ανέδειξε το αίτημα για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για όλους. Είπε ακόμα ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους επιχειρηματίες της Υγείας και ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε καμιά περίπτωση δεν υπερασπίζονται την υπάρχουσα κατάσταση: 10λεπτες εξετάσεις, συμμετοχή στα φάρμακα, ιατρεία του ΕΟΠΥΥ χωρίς εξοπλισμό, ανασφάλιστοι χωρίς καμιά πρόσβαση.

-- Ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», στάθηκε στο κατ' επίφαση «δημόσιο» χαρακτήρα του νοσοκομείου, αφού αυτό είναι περικυκλωμένο από φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές αντιδραστηρίων, ιδιωτικά μηχανήματα για εξειδικευμένες εξετάσεις, εργολαβικά συνεργεία, πληρωμές των ασθενών. Τα «αυτοχρηματοδοτούμενα» δημόσια νοσοκομεία, που και σήμερα ασκούν επιχειρηματική δράση για να έχουν έσοδα, είναι ευρωπαϊκός στόχος και όχι «μνημονιακός», όπως παρουσιάζεται, τόνισε.

-- Η Ισαβέλλα Μαργάρα, ειδικευόμενη γιατρός και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Αττικόν», είπε πως σε μια περιοχή με βιομηχανικές ζώνες και εργατογειτονιές, υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι με ελάχιστους γιατρούς, που δούλευαν εθελοντικά επειδή είχε λήξει η σύμβασή τους. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου διαρκώς περικόβεται, με αποτέλεσμα - σε συνδυασμό με την πρόσδεσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους - να λείπουν φάρμακα. Οπως, για παράδειγμα, στην Παθολογική, όπου λείπουν 40 βασικά φάρμακα, δεν υπάρχουν ούτε ταινίες σακχάρου. Εδώ και μήνες είναι εκτός λειτουργίας μηχάνημα ακτινολογικής θεραπείας για τα ογκολογικά περιστατικά.

-- Ο Γιώργος Μπίλης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, σημείωσε: Υπήρχε ένα όριο λειψό, το 67% της αναπηρίας, με το οποίο ο ανάπηρος έπαιρνε σύνταξη, επίδομα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνικά βοηθήματα. Με τις εξετάσεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, δίνουν ποσοστά αναπηρίας κάτω του 67% για παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκινοπαθείς κ.ά. Ως αποτέλεσμα, ο ανάπηρος, ο χρόνια πάσχων να χάνει τα πάντα, να σταματάει τις θεραπείες του. Τώρα, μια σειρά από αποφάσεις - π.χ. για ΕΚΑΣ - βάζουν όριο το 80% αναπηρίας, ενώ σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ θα παίρνουν προνοιακό επίδομα οι μισοί, κι αυτό μειωμένο.

-- Η Αγαθή Σιναπίδη, ειδικευόμενη γιατρός και μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, επισήμανε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015: Στέρηση εκατοντάδων κλινών και άλλων δομών, γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ κ.λπ. Υπογράμμισε πως το κλείσιμο προβλέπεται από το 2000 με τη λεγόμενη «αποασυλοποίηση», την οποία στήριξαν όλα τα κόμματα, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κατηγορούσαν τότε το ΚΚΕ ότι υπερασπίζεται τα άσυλα, ενώ η πρόταση του Κόμματος κινείται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση.

-- Ο Νίκος Μπουντούρογλου, γιατρός και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο «Μεταξά», στάθηκε στις ιδιαίτερες επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στους καρκινοπαθείς, που χρειάζονται πολλές εξειδικευμένες θεραπείες κι εξετάσεις, μακρόχρονη νοσηλεία, ψυχολογική και άλλη στήριξη. Ολο και περισσότεροι φτάνουν στο νοσοκομείο με καρκίνο σε υψηλό ή τελικό στάδιο. Ολο και περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. Τα φάρμακα είναι ακριβά, έχουν πατέντα, και η εταιρεία, αν δεν πάρει αμέσως τα χρήματα, δεν τα φέρνει ούτε στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είναι σε μαρασμό, έχουν κοπεί 258 οργανικές θέσεις για προσωπικό και 90 κρεβάτια, την ώρα που η αναμονή των καρκινοπαθών για εξέταση και θεραπεία είναι απαράδεκτα μεγάλη, της τάξης των 3 - 6 μηνών.

-- Η Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, είπε στην ομιλία της ότι τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση στην πρόληψη και τη θεραπεία έρχονται να καλύψουν η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα υποκατάστατα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Αναφέρθηκε στα ιδεολογήματα που «ντύνουν» αυτή την πολιτική, όπως ότι ο χρήστης είναι ασθενής και πρέπει μια ζωή να παίρνει φάρμακα - υποκατάστατα. Ταυτόχρονα, ενώ δεν αναγνωρίζεται στον εξαρτημένο το δικαίωμα της πρόσβασης σε δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, του αναγνωρίζεται το «δικαίωμα» στην «αυτοπροσβολή».

-- Η Πάτρα Περαντώνη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στην Καλλιθέα, μίλησε για τις πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και υπηρεσίες. Αναφέρθηκε στη φασιστική Χρυσή Αυγή, που ζήταγε από τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας βιβλιάρια για να δει ποιοι είναι μετανάστες και τους κυνηγούσαν. Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών τους σταμάτησε, σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ