Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
Οι αμερικανικοί εξοπλισμοί δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις

ΓΕΝΕΥΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Αναταράξεις» στη σύνθετη και εύθραυστη διαπραγματευτική διαδικασία της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη προκάλεσε, από νωρίς χτες το πρωί, η αποκάλυψη της επανέναρξης εξοπλισμού των συριακών και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων στη Συρία από τις ΗΠΑ με απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου.

Οι αποστολές των όπλων, που κατευθύνονται, υποτίθεται, σε συριακές «όχι ισλαμιστικές» αλλά «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικές δυνάμεις μέσω Ιορδανίας, συμπεριλαμβάνουν ποικιλία μικρών πιστολιών αλλά και αντιαρματικών εκτοξευτήρων ρουκέτας, με εξαίρεση πυραύλους εδάφους-αέρος (γνωστοί ως MANPAD) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρριψη στρατιωτικού ή πολιτικού αεροσκάφους. Οι αποστολές αυτές είχαν παγώσει τον περασμένο Δεκέμβρη από Ουάσιγκτον και Λονδίνο με το φόβο να πέσουν στα χέρια οργανώσεων-παρακλάδια της «Αλ Κάιντα», όπως «το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) και το «Μέτωπο Αλ Νούσρα»...

Αυτές οι εξελίξεις δυναμίτισαν το κλίμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της «Γενεύης ΙΙ», με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι καθιερωμένες (από την περασμένη Τετάρτη) απογευματινές συναντήσεις του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολιτευόμενης αντιπροσωπείας, παρουσία του Μπραχίμι, έγιναν φανερές οι αγεφύρωτες, επί του παρόντος, θέσεις των δύο πλευρών με αποτέλεσμα ούτε χτες να καταστεί εφικτή η αποστολή τροφίμων και άλλης βοήθειας από το Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ στην κεντρική συριακή πόλη Χομς. Ο Μπραχίμι σημείωσε, από την πλευρά του, πως το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ αναμένει το πράσινο φως από τη συριακή κυβέρνηση και ότι, παρά το έως τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, «το γεγονός και μόνον ότι θα συνεχιστούν και σήμερα (Τετάρτη) οι διαπραγματεύσεις είναι θετικό»...

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ αλ Μικντάντ, επικέντρωσε τα πυρά του στην επανέναρξη εξοπλισμού των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη «δεν ήταν και το καλύτερο δώρο για τη συνδιάσκεψη της Γενεύης». Οπως πρόσθεσε, το γεγονός αυτό «αποδεικνύει ξανά πως οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να σταματήσουν τους ισχυρισμούς πως ενδιαφέρονται για την επιτυχή έκβαση αυτής της συνδιάσκεψης». Από την Ουάσιγκτον, πάντως, λίγη ώρα μετά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εντγκαρντ Βάσκες, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πραγματική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία, διαψεύδοντας ότι οι αμερικανικές αρχές στηρίζουν τους τρομοκράτες, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Ασαντ «μαγνήτη τρομοκρατών».

Από την άλλη μεριά, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη οι εκπρόσωποι του «αντικαθεστωτικού» συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» επέρριψαν στην αντίπαλη πλευρά όλες τις ευθύνες για την αδυναμία επίτευξης συμβιβαστικής λύσης, είτε στο θέμα της ανθρωπιστικής αρωγής στα πεδία των συγκρούσεων είτε στο ζήτημα συγκρότησης του «μεταβατικού συριακού κυβερνητικού φορέα».

  • Τέλος ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, συναντώντας χτες στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία πρώην ανώτατων αξιωματούχων διεθνούς βεληνεκούς (γνωστή ως «ομάδα πρεσβυτέρων»), στην οποία συμμετέχουν ο πρώην γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, ο νομπελίστας Νοτιοαφρικανός, Ντέσμοντ Τούτου, και ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, με στόχο τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.Ο Ρουχανί δήλωσε, μάλιστα, στους δημοσιογράφους: «Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για τον τερματισμό του πολέμου και της σφαγής στη Συρία. Η ανάσχεση και της υποστήριξης και του εξοπλισμού τρομοκρατικών ομάδων από ορισμένες γειτονικές χώρες είναι το πιο σημαντικό βήμα. Ολες οι δικές μας δραστηριότητες είναι ειρηνικές και θα παραμείνουν ειρηνικές.»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ