Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αντιδράσεις για την αναθεώρηση σχολικών βιβλίων στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε αναθεώρηση σχολικών βιβλίων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας ώστε στα μαθήματα της Ιστορίας και της Γεωγραφίας να «διδάσκονται» ως «αδιαίρετο μέρος» της ιαπωνικής επικράτειας περιοχές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα οι οποίες όμως αποτελούν διαφιλονικούμενες ζώνες με άλλες χώρες.

«Από εκπαιδευτικής άποψης είναι φυσικό μια χώρα να μαθαίνει στα παιδιά της τα αδιαίρετα τμήματα των εδαφών της», δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, Χακουμπούν Σιμομούρα. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα εξηγήσουμε τη θέση μας στους γείτονές μας», πρόσθεσε. Η κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση Κίνας και Νότιας Κορέας, καθώς τα νέα βιβλία αναφέρουν ως ιαπωνικά τα νησιά Σενκάκου (γιαπωνέζικα) / Ντιαογιού (κινεζικά), τα οποία διεκδικεί και η Κίνα και το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει αφορμή για σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, με την αναθεώρηση θα αναφέρεται ως ιαπωνικό και το - σήμερα - ελεγχόμενο από τη Νότια Κορέα νησιωτικό σύμπλεγμα Ντόκντο (Τακεσίμα στα ιαπωνικά), το οποίο μάλιστα φέρεται να διεκδικεί και η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας. Αν και πρόκειται για μερικές ακατοίκητες βραχονησίδες, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε περιοχή με πολύ σημαντικά αλιεύματα, άρα «ελκυστική» για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τροφίμων και πολύ κοντά μάλιστα στις μεγάλες αγορές της Νοτιοανατολικής (και όχι μόνο) Ασίας, όπου επιπλέον το ψάρι αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά, είναι ασυνήθιστη η αναθεώρηση των βιβλίων μια τέτοια εποχή, καθώς αυτή γίνεται κανονικά κάθε 10 χρόνια και η τελευταία έγινε το 2008 - 2009.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, ενώ σε δημόσια δήλωσή του σημείωσε ότι «ζητά από την Ιαπωνία να αποσύρει άμεσα» τις αλλαγές που - όπως είπε - θα διδάξουν τα παιδιά λανθασμένες αξιώσεις πάνω στα νησιά.

Οι προκλήσεις είναι ενταγμένες στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην Ασία και τον Ειρηνικό που κλιμακώνεται, με τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Κινεζικής Θάλασσας (Νότιας και Ανατολικής), το φυσικό πλούτο (αλιεία, ορυκτά) και τα εμπορικά περάσματα να είναι στο στόχαστρο μονοπωλιακών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεύτερο αμερικανικό υποβρύχιο ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα(2023-07-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η περιοδεία Τίλερσον(2017-03-17 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο Κινέζος ΥΠΕΞ(2016-02-23 00:00:00.0)
Επαφές με γνώμονα τα μονοπωλιακά συμφέροντα(2015-03-21 00:00:00.0)
«Κινητικότητα» και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα(2014-01-09 00:00:00.0)
Αυξάνεται η αντιπαράθεση(2013-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ