Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πράσινο φως» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το «ελεύθερο» για την ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κεντροαφρικανική Ενωση αποφάσισε ομόφωνα, χτες το βράδυ και τυπικά, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το γνωστό πρόσχημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με τον τρόπο αυτό δίνεται το πράσινο φως στην αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτών από χώρες της ΕΕ σε μία αφρικανική χώρα με σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, τον οποίο ορέγονται μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία γίνεται με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του πρώην ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στη Λάρισα και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε μία ακόμη ιμπεριαλιστική επέμβαση, με πρόσχημα τις σφαγές αθώων αμάχων από μισθοφορικές εξτρεμιστικές δυνάμεις που στήριξαν στο παρασκήνιο πρώην αποικιοκρατικές δυτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία (που είχε ως το 1960 την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως αποικία), αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Τσαντ.

Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, επικροτώντας την απόφαση του ΣΑ, είπε πως η αποστολή της ΕΕ θα έχει ως κέντρο βάσης το διεθνές αεροδρόμιο της κεντροαφρικανικής πρωτεύουσας, Μπανγκί, λέγοντας ότι αυτό «θα ελαφρύνει» το έργο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που πραγματοποιούν στη χώρα από τις 5/12/2013 περίπου 1.600 Γάλλοι στρατιώτες.

Ο Τόμας Μάιρ Χάρτινγκ, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη, ανήγγειλε ότι οι πρώτες εκατοντάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες θα φτάσουν στο Μπανγκί μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες, αποφεύγοντας να πει επακριβώς ποιες χώρες θα συνεισφέρουν με στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ