Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προκλητικές επιθέσεις ισλαμιστών

ΚΑΪΡΟ.--

Σε επίδειξη δύναμης προχώρησαν χτες ισλαμιστές εξτρεμιστές στην Αίγυπτο εξαπολύοντας δολοφονική επίθεση κατά του στρατηγού Μοχάμεντ Σαίντ, επικεφαλής του γραφείου τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Η φονική ενέδρα στήθηκε χτες το πρωί, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του θύματος, στην περιοχή Χαράμ της Γκίζας στο Κάιρο, από δύο ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα και οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης.

Ο στρατηγός Σαίντ ήταν στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που το Σεπτέμβρη είχε πέσει και αυτός στο στόχαστρο αποτυχημένης δολοφονικής απόπειρας από ενόπλους της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις» («Υπερασπιστές της Ιερουσαλήμ» που εδράζει στη Χερσόνησο του Σινά)...

Αργότερα χτες το απόγευμα, ένοπλοι γάζωσαν με σφαίρες και σκότωσαν έναν αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους δύο έξω από χριστιανικό κοπτικό ναό στο νότιο Κάιρο. Οπως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κοπτικοί ναοί ήταν συχνά στόχος επιθέσεων ισλαμιστών τις πρώτες εβδομάδες μετά από την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, όμως αυτό το φαινόμενο έχει μειωθεί, με ένταση των επιθέσεων εναντίον των αιγυπτιακών αστυνομικών δυνάμεων.

Ωρες πριν (αργά το βράδυ της Δευτέρας) είχε προηγηθεί επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών σε τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή ελ Αρίς, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βόρειου Σινά. Κομμάτι του αγωγού ανατινάχτηκε, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, την οποία κλήθηκαν να σβήσουν άμεσα δεκάδες πυροσβέστες.

Ο Μούρσι στο δικαστήριο...

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο ανατραπέντας πρώην Πρόεδρος, Μούρσι, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου του Καΐρου προκειμένου να δικαστεί, μεταξύ άλλων, για την απόδρασή του από τη φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης το 2011.

Ο Μούρσι και άλλα ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όπως ο ανώτατος ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο φορώντας την άσπρη στολή των κρατούμενων μέσα σε κλωβό-ασφαλείας.

Αν Μούρσι κριθεί ένοχος για την απόδραση από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν με τη βοήθεια, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, «μελών της παλαιστινιακής Χαμάς, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και μελών ένοπλων ομάδων ισλαμιστών» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο. Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας, στις 4 Νοεμβρίου, ο Μούρσι είχε καταγγείλει τις εναντίον του κατηγορίες ως μέρος της πολιτικής δίωξης που κινείται εναντίον του.

Εκτός του Μούρσι, κατηγορούμενοι για απόδραση είναι και άλλα 132 άτομα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 70 μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην.

Μετά από πέντε ώρες, ορίστηκε η συνέχεια της δίκης για τις 22 Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θανατικές ποινές σε 182 ισλαμιστές(2015-02-03 00:00:00.0)
Την αντιτρομοκρατική «συνδρομή» των ΗΠΑ ζήτησε ο στρατάρχης Σίσι(2014-05-16 00:00:00.0)
Θανατική καταδίκη «Αδελφών Μουσουλμάνων»(2014-03-25 00:00:00.0)
«Κάλυψη» του στρατού από τον Πρόεδρο(2014-01-24 00:00:00.0)
«Παρών» δηλώνει ο στρατός ενώ αυξάνεται η ένταση(2013-06-26 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση στο Πορτ Σάιντ(2013-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ