Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ερευνα στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

Με πανηγυρικό τρόπο παρουσιάστηκε χτες το πρωί το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Ερευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Βασική αρχή του προγράμματος, η μετατροπή της νέας γνώσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια από την καπιταλιστική κρίση, με γενναία χρηματοδότηση.

Στην κατεύθυνση της σύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις κινείται και το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία». Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση» και θα ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του στα τέλη του μήνα, με στόχο της κυβέρνησης να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Οπως είπε χτες η αρμόδια Κοινοτική επίτροπος M. Geoghegan Quinn, αναφερόμενη στο «Ορίζοντας 2020», πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διαφέρει από τα προηγούμενα «προγράμματα-πλαίσια» της ΕΕ για την Ερευνα, γιατί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει η ΕΕ να κάνει έρευνα που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να φέρει την έρευνα στην αγορά.

Με το νέο πρόγραμμα παίρνει θεσμοθετημένη μορφή μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, για ερευνητικά αποτελέσματα που θα αξιοποιούνται άμεσα στην παραγωγή, για την κερδοφορία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Η νέα γνώση θα είναι μέσο κερδοφορίας και εμπορεύσιμο είδος, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

«Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μοχλό για την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας τους παραδοσιακούς τρόπους άσκησης της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τον ΓΓ Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας Χρ. Βασιλάκο.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κάτι που οι ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση επανέλαβαν πολλές φορές, γνωρίζοντας τις προσδοκίες των λαών στην ΕΕ που μαστίζονται από την ανεργία. Οσο για τους όρους που θα διέπουν αυτές τις νέες θέσεις, αρκεί μία ματιά στα κείμενα της ΕΕ για απασχόληση όσο και όπως ορίζει το αφεντικό, για κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, για μεροκάματα πείνας.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο του προγράμματος στον ανταγωνισμό της ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν ισχυρό πόλο στο αναδυόμενο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον», σημείωσε. Χαρακτήρισε την Ερευνα και Καινοτομία σημαντικό «εργαλείο» της Ενωσης για «να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ενωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζεται και η αδυναμία μέχρι τώρα της ΕΕ να ελέγξει αποτελεσματικά και με τρόπο κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις την έρευνα. Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα, επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι εισάγει μία κεντρική στρατηγική, σε συγκεκριμένους τομείς και με συγκεκριμένο προσανατολισμό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια της ΕΕ να φτιάξει ενιαίο χώρο έρευνας, να ξεπεράσει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις που δημιουργεί η προσπάθεια για υπεροχή έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο την ίδια στιγμή έχει και στο εσωτερικό του έντονο ανταγωνισμό, με το κάθε μονοπώλιο να οικειοποιείται αποτελέσματα έρευνας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πού πάει η «ενίσχυση» των δημόσιων ΑΕΙ(2024-01-12 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις στην Πάτρα(2017-03-30 00:00:00.0)
Εξοικείωση των μαθητών και με την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα(2016-01-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η εκμετάλλευση της Μεσογείου(2014-05-14 00:00:00.0)
Με δόλωμα τη «δημιουργικότητα» και την «καινοτομία»...(2009-11-17 00:00:00.0)
Για την αύξηση της χρηματοδότησης(2009-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ