Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μωσαϊκό της διαφθοράς

Μία ακόμα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς ήρθε στο προσκήνιο. Το μωσαϊκό των περιπτώσεων που αποκαλύπτονται και αφορούν σκάνδαλα, μίζες, χρηματισμούς, «θαλασσοδάνεια» απλώνεται διαρκώς. Εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματισμός διοικητή νοσοκομείου, στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για εκτεταμένη διαφθορά είναι θέματα που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, η κουβέντα γίνεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η συζήτηση, που ακολουθεί στοχευμένα σχεδόν πάντα μετά από αποκαλύψεις για διαφθορά, οδηγείται στο ότι αυτή είναι η αιτία για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και πως χρειάζεται μια άλλη διαχείριση, κρυστάλλινη και διάφανη...

Ολες αυτές οι περιπτώσεις - και όσες ακόμα έρθουν στο φως - είναι η απόδειξη ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Και πως κάθε μίζα, χρηματισμός, πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος. Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα μονοπώλια. Η διαπλοκή του κράτους με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πλευρές. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που βγαίνουν στην επιφάνεια. Το γιατί τώρα μηχανισμοί του αστικού κράτους «ξεγυμνώνουν» πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες.

Δεν είναι καθόλου άσχετες οι υποθέσεις διαφθοράς με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, την όξυνση των αστικών αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τις κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική. Τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εξυπηρετούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ...έργα αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού και αφήνουν άθικτη την αντιλαϊκή του φύση. Είναι μέρος της κόντρας συμφερόντων για το ποιος θα βγει λιγότερο χαμένος από την κρίση.

Το ΚΚΕ έχει από την πρώτη στιγμή απαιτήσει την άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και των σκανδάλων που έρχονται στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, αξιοποίησης των σκανδάλων για να συγκαλυφθούν ότι οι πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων βρίσκονται στην οικονομία και την πολιτική που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Το κυνήγι του κέρδους στηρίζεται πάνω από όλα στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, που κατοχυρώνουν την κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων και τη διαπλοκή του κράτους με τα μονοπώλια. Από κει απορρέουν και τα φαινόμενα διαφθοράς και εξαγοράς, το παράνομο χρήμα.

Και γι' αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη να μπει τέρμα σ' αυτή τη σαπίλα από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό, ο οποίος με τη δική του εξουσία θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία, κάνοντας τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις κοινωνική ιδιοκτησία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ