Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια δυναμική;

Για «δυναμική των ευρωπαϊκών εξελίξεων» έκανε πρόσφατα λόγο η «Αυγή». Το ίδιο επικαλέσθηκε και ο Π. Λαφαζάνης προχτές σε τηλεοπτικό σταθμό. Ποιες είναι αυτές; Η άνοδος της επιρροής του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού. Αναφερόμενοι βεβαίως στην κριτική που ασκούν αστικές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ και στο ευρώ και όχι απλά στην εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς της. Πρόκειται για ρεύμα αστικό που ενδιαφέρει τμήματα του κεφαλαίου στις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ, τα συμφέροντα των οποίων χτυπιούνται από τη συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Οπως π.χ. ο ΣΕΒ στην Ελλάδα, που απαιτεί άλλη πολιτική, ενίσχυσης της «πραγματικής οικονομίας», για έξοδο από την κρίση και καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, καλεί το λαό να εντάξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ΕΕ κάτω από αυτούς τους στόχους αλλαγής του μείγματος διαχείρισης εντός της ΕΕ, όπως διευκρινίζουν, για να την αλλάξει. Να πορευθεί δηλαδή κάτω από μια διαφορετική σημαία του κεφαλαίου.«Αριστερός ευρωσκεπτικισμός»;

Καμιά προσδοκία

«Προϋπόθεση για να επαληθευτούν οι θετικές προσδοκίες είναι ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί. Κύριες επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων, ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών». Αυτά εκτιμά σε άρθρο του στο «Κυριακάτικο Βήμα» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Που μιλά όχι για ανάπτυξη, αλλά ότι προσδοκά ανάπτυξη. Αρα δεν ξεμπέρδεψαν με την κρίση. Και απαιτεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, συνέχεια στις δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα - σε ό,τι έχει απομείνει σε κράτος και Τοπική Διοίκηση και αφορά κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Συνέχιση δηλαδή της ίδιας πολιτικής φτώχειας και εξαθλίωσης για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Βεβαίως, ούτε η αλλαγή στο μείγμα πολιτικής διαχείρισης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο ΕΕ, θα ανακουφίσει έστω το λαό. Η ανάκαμψη απαιτεί διασφάλιση μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αρα καμιά αναμονή, καμιά προσδοκία, αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

Ανάκαμψη αν...

«Οσον αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας για το 2014, αυτές είναι πολύ πιο ευοίωνες από τις προοπτικές της ευρωπαϊκής. Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα είναι υπερδιπλάσια από αυτή της Ευρωζώνης, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να μην απειληθεί η ανάκαμψη. "Το 2014 θα είναι μια καλύτερη χρονιά... και δεν υπάρχει λόγος απαισιοδοξίας αν εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική", δήλωσε προ ημερών ο κ. Μάρτιν Φέλντσταϊν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, συμφώνησε με τον συνάφελφό του στο Χάρβαρντ, ωστόσο πρόσθεσε ότι "θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι όλα είναι εντάξει". Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Οικονομικής Ενωσης, ο κ. Σάμερς αναφέρθηκε στην απώλεια ΑΕΠ ύψους 5% εξαιτίας της μόνιμης ζημιάς που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία ο περιορισμός των επενδύσεων και η αύξηση της ανεργίας. Φέλντσταϊν και Σάμερς υποστήριξαν την ανάγκη ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές ύψους ενός τρισ. δολαρίων». Το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή». Τι δείχνει; Οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι σίγουρη. Οτι χρειάζεται κατάλληλη πολιτική, δηλαδή αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και κρατικές επενδύσεις, δηλαδή ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Που σημαίνει συνέχεια στα βάσανα του λαού.

Δίνει εξετάσεις

Ρωτήθηκε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας προχτές για την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να παραστεί στην εκδήλωση για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Και απάντησε: «Δεν αρνούμαστε να συνυπάρχουμε, με την έννοια ότι ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις και συγκρουόμαστε σ' αυτή τη μάχη συμφερόντων που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ». Σαν να είναι η ΕΕ λέσχη συζητήσεων που ενίοτε γίνονται κάπως πιο έντονες! Σαν να μην είναι η ΕΕ των μονοπωλίων, σαν να μην είναι τα συμφέροντά τους αυτά που δεσπόζουν στη λήψη και της παραμικρής απόφασης. Σαν να μην είναι οι αποφάσεις δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη, ακόμα και αν δε βολεύουν τμήματα του κεφαλαίου σε κάποιες χώρες. Βεβαίως εκφράζονται στην ΕΕ δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το μείγμα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μία αυτή που εφαρμόζεται και η άλλη αυτή που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΗΠΑ που παρεμβαίνουν ανοιχτά στην ΕΕ. Μόνο που αυτή η διαπάλη υπάρχει και ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, είναι ενδοαστική. Απ' αυτή τη σκοπιά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις. Στο κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

1879 Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

1919 Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

1923 Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση Βενιζέλου θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) της ΕΣΣΔ βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1971 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χ. Τόρες στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών. Ενας από τους στρατιωτικούς που διέφυγαν τη σύλληψη, ο στρατηγός Χ. Μπάνζερ, θα καταφέρει τελικά να καταλάβει την εξουσία - με την υποστήριξη των ΗΠΑ - με νέο πραξικόπημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

1971 Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης, με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

2008 Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Εντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάια.

2010 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org