Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Θέλουν το πνεύμα «νόμος και τάξη» μέσα στα ΑΕΙ

Με μια επιστολή του προς όλα τα μέλη της κοινότητας του ΕΜ Πολυτεχνείου, στις 5 Γενάρη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος και καθηγητής του Massachusetts Institute of Technology (MIT) Μ. Τριανταφύλλου κάνει αναφορές στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων τους προηγούμενους μήνες και δείχνει ανάγλυφα το πνεύμα «νόμος και τάξη» που θέλουν τα Συμβούλια Διοίκησης να επιβάλουν στα ιδρύματα, βάζοντας στο στόχαστρο το κίνημα και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις.

«Οι τυχόν κινητοποιήσεις στο Ιδρυμα δεν πρέπει να περιορίζουν ή να καταργούν τα βασικά δικαιώματα εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας των υπολοίπων», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος εκ μέρους του Συμβουλίου του ιδρύματος, επαναφέροντας προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν να διώκεται οποιαδήποτε κινητοποίηση οδηγεί σε διακοπή ενός μαθήματος, μιας συνεδρίασης κλπ. Στην επιστολή γίνεται αναφορά ότι στις απεργίες «πρέπει να διατίθεται προσωπικό ασφαλείας, κατά τα οριζόμενα από το νόμο», όμως η νομοθεσία για τα ΑΕΙ πουθενά δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τις ανοιχτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου, όπου μπορούν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν φοιτητές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των συλλογικών τους οργάνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος πρέπει να συνεδριάζουν με τη νόμιμη σύνθεσή τους, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς εξωθεσμικές πιέσεις και να διασφαλίζεται η εγκυρότητά τους».

Το πνεύμα της επιστολής δείχνει ξεκάθαρα τι ρόλο θέλουν να παίξουν τα Συμβούλια Διοίκησης μέσα στα ιδρύματα. Σε μια περίοδο που το ΕΜΠ λειτουργεί με μεγάλες δυσκολίες και με εκατοντάδες λιγότερους διοικητικούς υπαλλήλους, το Συμβούλιο εντοπίζει ως κύριο πρόβλημα τις όποιες κινητοποιήσεις γίνονται και βάζει ευθέως στο στόχαστρό του το κίνημα και τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σχολιάζοντας δηκτικά την εν λόγω επιστολή, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης λέει: «Δεν ξέρω πώς συμπεριφέρονται στην Αμερική από όπου μας ήρθε το έγγραφο, σίγουρα μεταξύ συναδέλφων τέτοιες μέρες ξεκινάμε ή έστω κλείνουμε με "Χρόνια Πολλά", φαίνεται όμως ότι εδώ πρόκειται όχι για έγγραφο Προέδρου κάποιου Συμβουλίου, αλλά για στρατιωτική εντολή, και μάλιστα απευθυνόμενη με αυστηρό ύφος "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν". Ετσι, με το πρέπον ύφος "απαγορεύονται όλα": Οι συγκεντρώσεις, η απεργία, οι κινητοποιήσεις, το Πανεπιστημιακό Ασυλο, ενώ η Διοίκηση "διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου"... Μνήμες του 1973, έλειπε μόνο η υπογραφή "Ζαγοριανάκος, Στρατηγός". Δεν καταλαβαίνει το ΜΙΤ ότι όπως δεν πέρασαν ως τώρα, δεν πρόκειται να περάσουν και στο μέλλον τέτοιες διαταγές;», αναρωτιέται ο ομότιμος καθηγητής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ