Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Πανηγύρια» για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων

Τη στήριξη με κάθε μέσο των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό επιβεβαίωσε η κυβέρνηση
Τη στήριξη με κάθε μέσο των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό επιβεβαίωσε η κυβέρνηση
Πανηγυρικό τόνο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων το 2013 και στοχοπροσήλωση στην υπεράσπιση των κερδών που προσδοκούν το 2014 χαρακτήρισε την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Τουρισμού και Πολιτισμού, καθώς και της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος που θα επιφέρει αύξηση των τουριστικών αφίξεων και το νέο έτος, υποσχόμενη περισσότερα έσοδα και αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν τα 17,8 εκατ., ενώ τα άμεσα έσοδα υπολογίζονται στα 12,5 δισ. ευρώ. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει με κάθε μέσο τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, μέσω της άμεσης παροχής «ζεστού» χρήματος για τη στήριξη των επενδύσεών τους στον κλάδο, με επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, με προσφορά τζάμπα εργατικής δύναμης με το μανδύα της μαθητείας, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου εκείνου που τις διευκολύνει, όπως για παράδειγμα ο νέος επενδυτικός νόμος και το νέο χωροταξικό για τον Τουρισμό.

Η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μετά το τέλος της χτεσινής σύσκεψης, είπε ότι το 2014 θα είναι ακόμη «μια καλή χρονιά» για τον τουριστικό κλάδο. «Για μας, όμως, το 2014 είναι και χρονιά ευθύνης. Αυτό που ζητάμε απ' όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους» συμπλήρωσε, αφ' ενός απαιτώντας από τους εργαζόμενους στον κλάδο να σέβονται το αντεργατικό νομοθετικό πλέγμα που προστατεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων στον Τουρισμό, αφ' ετέρου βάζοντάς τους να έχουν «κοινές ευθύνες» και «κοινούς στόχους» με τους μεγαλοξενοδόχους που θησαυρίζουν σε βάρος τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης ανέφερε ότι «το 2014, υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας, θα έχουμε νέα ρεκόρ στον τουρισμό», υπολογίζοντας τις αφίξεις σε περισσότερες από 18,5 εκατ. και τα άμεσα έσοδα στα 13 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι στόχος των μεγαλοξενοδόχων είναι το 2021 οι τουριστικές αφίξεις να φθάσουν τα 24 εκατ. και τα συνολικά έσοδα τα 48 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπέγραψε νέα διετή κλαδική Σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία προβλέπει διατήρηση και για το 2014 των πετσοκομμένων κατά 15% μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και ταυτόχρονα διεύρυνση της απλήρωτης δουλειάς, με την καθιέρωση της 10ωρης απασχόλησης, χωρίς την καταβολή υπερωριών, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πατώντας πάνω στη συμφωνία για ονομαστική αύξηση 1% το 2015, η οποία φυσικά δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο το προηγούμενο πετσόκομμα των μισθών στον κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε τη σύμβαση που εντείνει το χαντάκωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων «ουσιαστικό βήμα», που θέτει «τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων των επόμενων ετών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ