Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευρωενωσιακές αναζητήσεις

Λιγότερη εθνική κυριαρχία, περισσότερη Ευρωπαϊκή Ενωση, χρειαζόμαστε ένα υπερεθνικό πατριωτισμό, πρέπει να ξαναδώσουμε περιεχόμενο στον όρο «κυριαρχία» εκχωρώντας εξουσίες στα όργανα εξουσίας της ΕΕ, προκειμένου να ασκείται ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και όχι μόνο νομισματική, όπως μέχρι σήμερα. Χρειάζεται ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Στην ίδια ρότα συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλο μείγμα διαχείρισης. Αυτά καταγράφονται σε αφιέρωμα που έκανε το «Βήμα της Κυριακής» για την ΕΕ και την πορεία της εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και τη διέξοδο σε όφελος του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτές οι αναζητήσεις των αστών περί διεξόδου από την κρίση στην ΕΕ δείχνουν, αφενός, τη δυσκολία στη διαχείρισή της, αφετέρου, την προσδοκία ξεπεράσματος των καπιταλιστικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της, αφού τα μονοπώλια κάθε κράτους μέλους, ιδιαίτερα των ισχυρών κρατών, ενδιαφέρονται πρωταρχικά για τα δικά τους κέρδη, τα δικά τους μερίδια και εντός της ΕΕ και διεθνώς. Οποια πορεία και αν ακολουθήσουν, όποια εξέλιξη υπάρξει, με δεδομένο ότι υπάρχουν και φυγόκεντρες τάσεις, για τους λαούς είναι καταστροφική.

Ο δρόμος του λαού

Τα περί «υπερεθνικού πατριωτισμού» ή «λιγότερης εθνικής κυριαρχίας και περισσότερης Ευρώπης», με τα οποία απαντούν διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Ελλάδας και της ΕΕ, από τον Κ. Σημίτη, τον Μ. Ντράγκι, τον Ούρλιχ Μπεκ, καθηγητή Πανεπιστημίου του Μονάχου, μέχρι τον Γ. Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους, για την προοπτική της ΕΕ, απαντούν λένε στον ευρωσκεπτικισμό, ωθόντας στο βάθεμα της «πολιτικής ενοποίησης» της ΕΕ . Ο ευρωσκεπτικισμός, ως αστικό ρεύμα με εθνικιστικό χαρακτήρα, αντιτίθεται σ' αυτήν την πορεία, αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Ετσι στήνουν ένα κάλπικο δίλημμα παγίδα για τους λαούς: Ευρωσκεπτικισμός ή φιλοευρωπαϊσμός; Με τους δύο πόλους να εκφράζουν ενδοκαπιταλιστικές κόντρες. Και πασχίζουν να υποτάξουν τους λαούς σε ξένες σημαίες. Να γιατί λέμε ότι είναι μονόδρομος η αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική λαϊκή εξουσία.

Αναιμική ανάκαμψη

«Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (GS) εξέτασε αναδρομικά στο τέλος του 2013 τις προβλέψεις που είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα για την Ευρωζώνη, προβλέποντας ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του 2013. Και απαντά ότι έγινε ανάπτυξη αλλά είναι ασθενική. Το Β΄ τρίμηνο του 2013 η Ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόβλεψή της ήταν για επιστροφή στην ανάκαμψη το Β΄ εξάμηνο του 2013. Για το 2014, η πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι θα συνεχιστεί η ασθενική ανάκαμψη της Ευρωζώνης». (Το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», 3/1/2014). Η συγκεκριμένη εκτίμηση δείχνει ότι δεν ξεμπέρδεψαν οι αστοί με τη δίνη της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων δεν προβλέπονται, αλλά συνέχιση με ένταση της ίδιας πολιτικής των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κερδοφορίας, ως ένα από τα μέσα ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Το προβλέπει και το προτείνει μάλιστα η τράπεζα: «Τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν πολύ περισσότερο σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία, ωστόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τελικά την επιστροφή στην ανάπτυξη, η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν εξαιρετικά περιορισμένη». Καμιά αναμονή λοιπόν, αντεπίθεση.

Αποκαλυπτικό...

«Σε πολλά καταστήματα στις ΗΠΑ η διεύθυνση αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να πετύχει μια μικρή αύξηση των πωλήσεων, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει περιορισμό του περιθωρίου κέρδους. Η σχετική βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας, η άνοδος της αγοράς ακινήτων δεν έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά πολλών Αμερικανών, των οποίων το εισόδημα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την κρίση». Αυτό το ρεπορτάζ του αστικού Τύπου αποκαλύπτει μια αλήθεια που βοηθά να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι όποια ανάκαμψη και αν έρθει στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, με όποιο μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ζωή τους. Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται το μείγμα πολιτικής για την καπιταλιστική ανάπτυξη που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το εργατικό εισόδημα, παρά την ανάκαμψη, δεν αυξάνεται. Αλλωστε οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ως ένα από τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ. Να γιατί λέμε κόντρα σε κάθε πολιτική διαχείρισης, μονόδρομος για το λαό είναι η αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη.

Αριστερές ΗΠΑ!

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ερωτάται: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, από πλευράς οικονομικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στ' αριστερά της Ευρώπης»; Και απαντά: «Θα έλεγα πως, κατά μία έννοια, ένας τέτοιος ισχυρισμός θα ήταν βάσιμος. Πρώτον, έχουμε μια μετριοπαθώς προοδευτική ομοσπονδιακή κυβέρνηση που επανεξελέγη. Δεύτερον, ενώ έχουν υπάρξει τεράστιες πιέσεις για να περιοριστεί η κοινωνική προστασία, το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν έχει σταματήσει. Συνολικά, η τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο σταθερή, δε συζητιέται συνεχώς η κρίση, η συζήτηση άλλαξε και αφορά το τι να κάνουμε». Να λοιπόν η διάκριση «Αριστεράς-Δεξιάς». «Αριστερά» οι ΗΠΑ, «Δεξιά» η ΕΕ. Οσο για το περιεχόμενό της «αριστερής» πολιτικής των ΗΠΑ, αυτή είναι ολίγον «κοινωνικό κράτος». Την ίδια ώρα, και ενώ υπάρχει ανάπτυξη, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καθηλωμένη, το έκτακτο επίδομα ανεργίας σε μερίδα εργαζομένων κόβεται, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι και περισσότεροι ακόμη που ζουν με συσσίτια. Αυτή είναι η αριστερή πολιτική...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1324 Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

1642 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία και εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να την απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «και όμως γυρίζει»!

1902 Γεννιέται το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1912 Συγκροτείται στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, με βασικό σκοπό την πάλη για τα δικαιώματα των μαύρων.

1918 Σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γ. Ουίλσον, διατυπώνει τα περιβόητα «14 σημεία» του για τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

1926 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου.

1929 Ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπύς, πρόεδρος της «Επιτροπής προστασίας των θυμάτων του φασισμού και της λευκής τρομοκρατίας», καταγγέλλει, σε γράμμα του προς την ελληνική κυβέρνηση, την τρομοκρατία που ασκείται κατά του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Ελβις Πρίσλεϊ.

1937 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει την εξαγωγή όπλων προς τη Δημοκρατική Ισπανία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, στηρίζει τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας στη Μαδρίτη, οι ΗΠΑ έδωσαν συνολικά 1.886.000 τόνους καυσίμων, ενώ τρεις εταιρίες (η Φορντ, η Στουντεμπέικερ και η Τζένεραλ Μότορς) έδωσαν 12.000 φορτηγά.

1944 Αρχίζει τριήμερη μάχη στις κορυφές του Μποζ-Νταγ, κατά την οποία το 3/26 Τάγμα του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποκρούει με επιτυχία επίθεση 1.500 Βουλγάρων, προξενώντας τους σημαντικές απώλειες (120 νεκροί, 190 τραυματίες).

1961 Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.

1973 Υπογράφεται συμφωνία Χούντας-ΗΠΑ, με βάση την οποία, σε διάρκεια 5 χρόνων, θα γινόταν ελλιμενισμός μονάδων κρούσης του 6ου στόλου στην περιοχή της Ελευσίνας. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία.

1973 Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του Γουότεργκεϊτ, κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ' εντολή της ίδιας της κυβέρνησης Νίξον.

1979 Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, το ποσοστό λευχαιμίας στον πληθυσμό είναι κατά 50% υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

1996 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 1981-1995.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ