Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΟΦΙΝ
Στόχοι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Eurokinissi

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στον τομέα ευθύνης του, όπως αυτές απορρέουν από τις στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Πρόκειται για πολιτική αναβάθμισης των κανόνων δημοσιονομικής εποπτείας απέναντι σε όλους του λαούς της ΕΕ και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι μνημόνια, για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που σχετίζονται με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), την εκπροσώπηση και τις συνεργασίες με τα άλλα καπιταλιστικά κέντρα κ.ά.

Οι προτεραιότητες που θα διαχειριστεί η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Εμβάθυνση της ΟΝΕ: Σε αυτό το πλαίσιο πρωτεύουσα θέση έχει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», η πολιτική που συνδέεται με την κατάρτιση του οικονομικού προγραμματισμού όλων των κρατών της ΕΕ και με τις ειδικές συστάσεις που θα απευθύνονται σε κάθε κράτος - μέλος για τη διόρθωση κάθε είδους δημοσιονομικών αστοχιών (κρατικά χρέη, ελλείμματα). Σε αυτό το πλαίσιο, για την κάθε εμφανιζόμενη αστοχία και απόκλιση, προβλέπεται η εφαρμογή «διορθωτικών» αντιλαϊκών μέτρων.
  • Τραπεζική ένωση: Με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπό διαμόρφωση είναι το ενιαίο πλαίσιο εποπτείας, οι τρόποι και οι πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών που απειλούνται από κλυδωνισμούς, ζητήματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε κράτη για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης, το «πώς να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ που ελήφθησαν το Δεκέμβριο και προτείνουν ένα συγκεκριμένο τρόπο προώθησης της τραπεζικής ένωσης και των απόψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ειδικές Οδηγίες αναμένονται για τα πρότυπα και τη συμπεριφορά των μεγάλων τραπεζών που διαμορφώνουν τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά.
  • Χρηματοδότηση κρατών της ΕΕ, κυρίως μέσα από τη χρηματοδότηση αποκαλούμενων «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που κατά τους ορισμούς της ΕΕ αφορούν επιχειρηματικά σχήματα μέχρι και 250 εργαζομένων. Ειδική συζήτηση προγραμματίζεται στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ την 1η Απρίλη.
  • Εκπροσώπηση στους G20: Η Ελληνική Προεδρία θα επιχειρήσει να συντονίσει όσο το δυνατόν καλύτερα και να παρουσιάσει τις θέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, την «οικονομική ανάπτυξη», τη «χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας». Καλύτερος συντονισμός και συνεργασία εξαγγέλλεται και με την πλευρά του ΔΝΤ.
  • Φορολογική πολιτική: Στόχος η διαμόρφωση «κοινής ενοποιημένης βάσης για τη φορολογία των εταιρειών», έτσι ώστε να μη διαβρώνεται από το «φορολογικό ανταγωνισμό». Ζητούμενο είναι επίτευξη συμφωνίας, που όμως καρκινοβατεί από προεδρία σε προεδρία. Κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από την καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ζήτημα το οποίο θα επιχειρήσει να διαχειριστεί και η Ελληνική Προεδρία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ