Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Επιβεβαιώνει ότι «πηγή της ανάπτυξης» είναι η χρεοκοπία του λαού

Την πρόβλεψη ότι το 2014 αναμένεται «οριακά θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία» και «πολύ υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015 και μετά» επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσπαθώντας παράλληλα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες για τερματισμό της αντιλαϊκής πολιτικής: «Τα θετικότατα αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό πια τελειώνει», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας επίσης ότι «η βελτίωση στα εισοδήματα θα αρχίσει από φέτος».

Το γεγονός ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα πατήσει, σε κάθε περίπτωση, πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνεται από την αναφορά του Γ. Στουρνάρα στις «πηγές ανάπτυξης», ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις «πιο ανταγωνιστικές και απελευθερωμένες αγορές» (για να ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, με μεγαλύτερο χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης και συνολικά ευνοϊκότερους όρους για τα μονοπώλια), τα μεγάλα έργα (όπως είναι π.χ. οι αυτοκινητόδρομοι για τους οποίους δόθηκε επιπλέον μποναμάς 8,5 δισ. στους μεγαλοκατασκευαστές) και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, σε υποδομές απαραίτητες για την κερδοφορία του κ.ο.κ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει ως θετική εξέλιξη ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που λύνει τα χέρια των καπιταλιστών και σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Στην ίδια λογική, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει «υπερήφανος» γιατί «έχουμε πλέον έναν σύγχρονο και μόνιμο φόρο ακινήτων», αναφερόμενος στο μόνιμο και διευρυμένο χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία που αντικειμενικά επιταχύνει την επιδίωξη για επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης γης και ακινήτων σε όλο και λιγότερα χέρια.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική που αφήνει τα λαϊκά σπίτια να παγώνουν, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι η βέλτιστη λύση και όχι η μείωση του φόρου», όταν στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο μέρος από τα λαϊκά νοικοκυριά δεν καταφέρνει να βάλει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, αφού τα ψίχουλα του επιδόματος δεν αντισταθμίζουν ούτε στο ελάχιστο τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους και τη συνολική επίθεση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα. Σε σχέση με την αιθαλομίχλη, αναμασά τα μέτρα για «παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με έκπτωση για ορισμένες καταναλώσεις στις περιοχές της χώρας όπου η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια ασφαλείας», τα οποία αφ' ενός αντιστοιχούν σε λιγότερο και από ψίχουλα (η έκπτωση υπολογίζεται σε 10-12 ευρώ ετησίως!) και αφ' ετέρου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του επικίνδυνου φαινομένου, αλλά προσπαθεί απλά να διαχειριστεί κάποιες από τις συνέπειές του, με μέτρα που θα μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο όταν το τοξικό νέφος θα έχει πνίξει το λαό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Στουρνάρας του αποδίδει ότι «επιμένει να συντηρεί εξωφρενικές προσδοκίες», όταν στην πραγματικότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημαντική συμβολή στο χαμήλωμα των λαϊκών απαιτήσεων στις συνθήκες της κρίσης, στην προβολή της λογικής του «εφικτού» και του «ρεαλιστικού». Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολυγλωσσία» και για το ότι «πατάει σε πολλές βάρκες», ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απαιτεί την ακόμα πιο γρήγορη μετάλλαξη και προσαρμογή του στο πλαίσιο του ρόλου που έχει αναλάβει στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ