Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαγκωνισμοί γύρω από το κρατικό χρέος

Τη δρομολόγηση «λύσης» στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2014, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Στουρνάρας,«εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου». Τέλος ο υπουργός Οικονομικών διαφήμισε την υποχώρηση των επιτοκίων στα 10ετή κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον εμφανίζονται 6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχα του γερμανικού κράτους.

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στα παζάρια με την ΕΕ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας χρηματοδότησης. Ο ίδιος διερωτήθηκε κατά πόσο έχει νόημα η συζήτηση για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά από την «επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, η εταιρία Pimco, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κρατικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δε θα επιστρέψει στις αγορές το 2014» και ότι η ίδια δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τους ίδιους, «εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM».

«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει το Γερμανό φορολογούμενο», δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια χειρισμών για βελτίωση της δομής του χρέους, παραδείγματος χάριν, μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής ή της μείωσης των επιτοκίων».

Ο επικεφαλής του ευρωενωσιακού μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) Κ. Ρέγκλινκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα», προσθέτοντας ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», ξεκαθαρίζοντας πως απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ