Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

«ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»: Σε απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε χτες η εταιρία «Παπουτσάνης», ενώ αναμένονταν η απόλυση άλλων δυο, με το πρόσχημα ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης. Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου, των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, που σταμάτησαν την παραγωγή. Η εργοδοσία, με νεότερη ανακοίνωσή, ζήτησε «εργασιακή ειρήνη» για να αναστείλει δυο ακόμα απολύσεις που προγραμματίζει για τον Γενάρη.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Να δυναμώσουν την πάλη τους, για να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καλούν τους εργαζόμενους τα Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Ζητάνε να επανατοποθετηθούν όλοι οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία, να αναγνωριστεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν (πέντε περίπου χρόνια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές ή «κοινωνικοσυνεταιριστικές» εταιρείες.

ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΚΑ: Αντιμέτωποι με τους νέους, αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ομίλου Ακκά σε Γιαννιτσά, Κιλκίς και Κομοτηνή. Πρόσφατα, έκλεισε το εργοστάσιο της «Ελληνικής Υφαντουργίας» στα Γιαννιτσά και απολύθηκαν οι περίπου 180 εργαζόμενοι, χωρίς να πληρωθούν αποζημίωση και δεδουλευμένα. Απλήρωτοι, για πάνω από ένα χρόνο, παραμένουν οι 120 εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Κιλκίς και οι 132 στα Κλωστήρια Θράκης, ενώ από το καλοκαίρι έχει σταματήσει η παραγωγική λειτουργία στα εργοστάσια. Στην Κομοτηνή, σε επίσχεση έχει προχωρήσει η πλειοψηφία των εργαζομένων των Κλωστηρίων Θράκης.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Απεργία την Κυριακή, 22 Δεκέμβρη, και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το Σωματείο εκτιμά ότι αναμένονται εξελίξεις στην επιχείρηση, καθώς «τα ράφια αδειάζουν, δεν αναπληρώνονται τα προϊόντα, οι εταιρείες δεν προμηθεύουν τα καταστήματα ακόμα και με βασικά προϊόντα όπως το γάλα».

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Την περικοπή των επιδομάτων από τους μισθούς των εργαζομένων καταγγέλλει το σωματείο «Καρφούρ - Μαρινόπολος - Ντία». Η επιχείρηση επέβαλε τις περικοπές στο Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο κατέβαλε χωρίς τα επιδόματα γάμου και ταμείου. Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν ενάντια στην αντεργατική επίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΡΟΔΟΣ: Τις δέκα απολύσεις εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Sunwing» καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Miramare» στη Ρόδο. Το σωματείο έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση. Καταγγέλλει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να αντικαταστήσει το προσωπικό με φθηνούς, κυρίως νέους εργαζόμενους, που θα δουλεύουν είτε με το καθεστώς της μαθητείας, είτε μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα.

ΣΑΜΟΣ: Να καταβάλει τη διαφορά των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους μέσα σε οχτώ μέρες ζήτησε η Επιθεώρηση Εργασίας από την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Doryssa» στη Σάμο, μετά από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Η επιχείρηση πλήρωνε με τον κατώτερο μισθό όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας, δεν υπολόγιζε τα χρόνια προϋπηρεσίας, ούτε κατέβαλλε αμοιβή για τις ώρες υπερωρίας και υπερεργασίας.

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΕΚ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει τα στελέχη του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλο και Α. Ανανιάδου «αποτελεί μια προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία ο ίδιος ο εργαζόμενος πλήττεται ανεπανόρθωτα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ