Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αναγκαστική άδεια οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Στις αρχές Γενάρη, οι αποφάσεις για την παραπέρα συρρίκνωση της επιχείρησης. Υπονομευτικός ο ρόλος της πλειοψηφίας στο Σωματείο

Σε αναγκαστική άδεια βγαίνουν από τη Δευτέρα, 23 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 8 ή τις 13 Γενάρη, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η τελική λύση για το εργοστάσιο.

Φαίνεται πως προκρίνεται λύση ανάλογη με τα ΕΑΣ, με αναστολή του ολοκληρωτικού κλεισίματος για ένα χρόνο, εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων της, απολύσεις τουλάχιστον του μισού προσωπικού με το κάλυμμα της «εθελούσιας» και με πολύ μικρότερες απολαβές. Ανάλογα, αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε για εκκαθάριση των δημόσιων επιχειρήσεων χωρίς αποζημιώσεις για τις απολύσεις.

Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 1,5 μήνα και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από το Σεπτέμβρη. Τις τελευταίες μέρες, βρέθηκαν στις μυλόπετρες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού του ΕΚΘ, της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, προκειμένου να σταματήσουν την επίσχεση.

Πριν από τρεις βδομάδες, μετά από ασφυκτική πίεση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίοι μάλιστα διαδίδουν απειλητικά ότι με τη λύση που θα δοθεί από την κυβέρνηση και τις απολύσεις «θα κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», οι 270 από τους περίπου 360 εργαζόμενους σταμάτησαν την επίσχεση εργασίας.

Προχτές, με πρωτοβουλία της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα» (ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι πρώην ΠΑΣΚΕ) και με πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι 40 εργαζόμενοι υπέγραψαν να σταματήσουν την επίσχεση, χωρίς - όπως είπαν - να καταθέσουν τα χαρτιά διακοπής της επίσχεσης μέχρι τις 8 Γενάρη, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει τροπολογία, για να εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να πάρει δάνειο, για να πληρώσει τον 1,5 απλήρωτο δεδουλευμένο μισθό και παράλληλα να «δικαιώσει» τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να σταματήσει η επίσχεση εργασίας, με το επιχείρημα ότι «είναι καταχρηστική».

Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένες στο συνολικό πακέτο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες. Θυμίζουμε ότι πριν από 1,5 χρόνο, στη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησε το σωματείο της ΕΛΒΟ με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, ο Θ. Δρίτσας εμφανίσθηκε να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ) στην ΕΛΒΟ καλεί τους εργαζόμενους να μη διακόψουν τον αγώνα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποφάσεων, αλλά να κλιμακώσουν με απεργίες και άλλες δράσεις. Ζητά άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, με θέμα τη λήψη απόφασης αγωνιστικών κινητοποιήσεων και ανάκληση των αναγκαστικών αδειών που δρομολόγησε η πλειοψηφία του ΔΣ, σε συνεργασία με διευθυντικά στελέχη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org