Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανέξοδα λόγια από τους Αμερικάνους

Τα προσχήματα φαίνεται ότι επιθυμεί να διασώσει ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, καθώς δε δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον Ντενκτάς για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Πάντως, οι τοποθετήσεις του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι ανέξοδες και δε συνεπάγονται καμία αλλαγή στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε θύτη και θύμα που ακολουθεί η Ουάσιγκτον.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση εργαζομένων στη Λευκωσία, παρατήρησε ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν και τις πρόσφατες απειλές Τζεμ, γεγονός, πρόσθεσε, το οποίο μόνο ζημιά προκαλεί, αφού δε μας αφήνει να δούμε την αλήθεια και να ενεργήσουμε ανάλογα για αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δ. Χριστόφια, το Κυπριακό δε βρίσκεται κοντά σε λύση γιατί ο κόσμος ζει στον αστερισμό της νέας τάξης πραγμάτων που επέβαλαν οι Αμερικανοί στο όνομα του διεθνούς δικαίου. Ο Δ. Χριστόφιας επέκρινε έντονα τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι στην προσπάθεια επιβολής των συμφερόντων τους στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων, προσπαθούν να συγκαλύψουν τον αδικοπραγούντα παράγοντα στην Κύπρο, δηλαδή την Τουρκία, την οποία θεωρούν σύμμαχό τους.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί δεν πιέζουν τον Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στις συνομιλίες, αλλά τον παρακαλούν. Προειδοποίησε ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και επανέλαβε την πρόταση του ΑΚΕΛ οι εξελίξεις να συζητηθούν συλλογικά και από κοινού με την Ελλάδα.

Παράλληλα εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι δε θα μεταφερθούν από την Αθήνα αποφάσεις, τις οποίες το Εθνικό Συμβούλιο θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει. Τέλος, διευκρίνισε ότι υπάρχει διαφορά εκτίμησης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά τις απειλές Τζεμ και επανέλαβε ότι μόλις επιστρέψει ο Πρόεδρος Κληρίδης από την Αθήνα θα ζητήσει συζήτηση όλων των θεμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ